Acasă Externe IDEP propune autorităților române preluarea și implementarea extensiei inițiativei europene #DiscoverEU pentru...

IDEP propune autorităților române preluarea și implementarea extensiei inițiativei europene #DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași-Chișinău

DISTRIBUIȚI

 168022 – 22022023 – Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) din Republica Moldova propune extinderea inițiativei europene #DiscoverEU pentru conexiunile feroviare între Iași-Chișinău-Odessa. Prin extensia UA-RM#DiscoverEU, propusă Comisiei Europene spre implementare, 10 mii de tineri de 18 ani din județul Iași și din Republica Moldova, vor putea călători cu trenul între Iași și Chișinău, beneficiind prin libera circulație de noi experiențe, distracții, cunoaștere, în special în contextul declarării anului 2023 Anul European al Competențelor, anunță deputatul Sorin Năcuță printr-un comunicat de presă.

Inițiativa #DiscoverEU lansată de Uniunea Europeană în 2018 și-a demonstrat sustenabilitatea, oferind posibilitatea pentru circa 165 mii tineri din UE să călătorească în alte țări din UE, decât țara de reședință, cunoscând culturi și oameni noi, bucurându-se de avantajele liberei circulații din UE.

Cetățenii din Ucraina și Republica Moldova rezonează cu valorile Uniunii Europene, iar demersul dat corespunde prevederilor statutului de țară candidată la UE, care are drept obiectiv și îmbunătățirea conectivității cu UE și țările Parteneriatului Estic. Prin replicarea inițiativei de succes #DiscoverEU, implementate în UE, și pentru ruta feroviară regulată Iași-Chișinău, iar după armistițiu și asigurarea siguranței în regiune, extinderea și spre Odessa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziunea regională, stabilirea relațiilor de parteneriat între actorii cheie pentru această inițiativă transfrontalieră. Suntem ferm convinși că prin extensia #DiscoverEU Chișinău-Iași, iar ulterior spre Odessa, vom putea populariza aceste destinații, utilizând transportul verde (Pactul Ecologic European), ceea ce va contribui la creșterea numărului turiștilor în regiune – soluție viabilă pentru a depăși crizele declanșate la nivel global și regional, turismul fiind grav afectat de pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina.

Între timp proiectul UA-RM#DiscoverEU a primit susținerea înalților oficiali. Printre numeroasele scrisori de susținere, echipa IDEP a fost onorată să primească, pe 20 aprilie 2022, scrisoare din partea Președintei Parlamentului European, D-na Roberta Metsola, care își manifesta susținerea extensiei #DiscoverEU Iași-Chișinău, iar după încetarea războiului extinderea acestei inițiative spre Odessa, marcând importanță majoră a acestei inițiative pentru reabilitarea ulterioară a Ucrainei.

În aceeași ordine de idei, demersul a fost susținut de zeci de eurodeputați (prin înregistrarea întrebărilor scrise bit.ly/3IrCgkO și semnarea scrisorilor către Comisie bit.ly/3IsEUXK),  peste 70 instituții din regiune (detalii aici http://bit.ly/3oJq0kr), VOX Populi (detalii aici bit.ly/3EVjqPI) a personalităților notorii. Proiectul a primit aprobare și în cadrul unor evenimente organizate de către (IDEP) împreună cu APIT și Calea Ferată a Moldovei, patronate de primarii celor 3 municipii învecinate (Iași, Odessa și Chișinău), evenimente la care au participat circa 200 agenții de turism (bit.ly/3K7YGcg). CFR în iunie 2022, a transmis o scrisoare în adresa IDEP, manifestând susținerea pentru DiscoverEU Iași-Chișinău, gata să susțină inițiativa printr-o scrisoare către Comisia Europeană.

În urma multiplelor demersuri și dezbateri organizate, avem nevoie de susținerea și asumarea de către autoritățile centrale din România a proiectului destinat tinerilor din ambele țări. Suntem convinși că cu un buget total de doar 300 mii euro pentru un an calendaristic, necesar pentru compensarea a 10 mii bilete tur-retur, destinate tinerilor de 18 ani din județul Iași și Republica Moldova, vom putea contribui la coeziunea regională dintre tinerii de pe ambele maluri ale Prutului.

Cu deosebită considerație ne adresăm cu solicitarea de a analiza oportunitatea participării dumneavoastră la evenimentul care va avea loc vineri, 24 Februarie 2023, la Palatul Parlamentului (sala de ședințe a Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, etaj 2) între orele 14:00 – 16:00.

Evenimentul este realizat cu sprijinului deputaților Sorin Năcuță și Daniel Gheorghe. Vă invităm respectuos la aceste dezbateri pentru a vă familiariza cu obiectivele proiectului propus, opiniile participanților, precum și a parcursului proiectului, în vederea luării deciziei privind acordul de a solicita autorităților centrale din România transmiterea unei scrisori de poziție din numele Guvernului României și a Președintelui României către Comisarul European pentru Transport, Doamna Adina Vălean. Scrisoarea ar conține o cerere privind aprobarea extensiei #DiscoverEU Iași-Chișinău, propusă să fie gestionată direct de către Comisia Europeană, la fel cum este  implementat cu succes din 2018 și programul #DiscoverEU, de care deja au beneficiat 165 mii de tineri din UE.

Detalii adiționale pe http://idep.md/ua-rm#discovereu  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.