Acasă Externe Cercetători români contribuie la dezvoltarea sustenabilă a orașului Masdar City (EAU)

Cercetători români contribuie la dezvoltarea sustenabilă a orașului Masdar City (EAU)

Președintele Klaus Iohannis a vizitat campusul și laboratorul în aer liber din Masdar City

DISTRIBUIȚI

 168265 – 20032023  – Președintele României, Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, a vizitat duminică, 19 martie 2023, Masdar City, un oraș situat lângă Abu Dhabi și axat pe asigurarea unui grad ridicat de sustenabilitate, ca proiect de dezvoltare urbană. Alături de președintele Klaus Iohannis s-au aflat la Masdar City și membri ai Guvernului României, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, precum și ministrul Educației, Ligia Deca.

Vizita la Masdar City are loc și pe fondul intensificării relației la nivel guvernamental și al semnării dintre România și Emiratele Arabe Unite a unor memorandumuri de înțelegere pe domenii vizând energia, educația și respectiv tranziția verde și cea digitală.

Vizita Președintelui Klaus Iohannis a fost centrată pe zona de campus și laborator în aer liber a Masdar City, teren de testare pentru transportul și respectiv pentru arhitectura urbană sustenabile. Având în vedere tendința ascendentă a urbanizării în România, similară altor țări europene, decarbonizarea eficientă a orașelor joacă un rol important în limitarea efectelor schimbărilor climatice.

Emiratele Arabe Unite organizează în acest an COP28, conferința ONU pe tema schimbărilor climatice, care își propune să asigure o mai bună coordonare la nivel internațional în ceea ce privește limitarea efectelor generate de această amenințare globală.

Cu prilejul vizitei la Masdar City, președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că tranziția către orașe mai sustenabile necesită inovare, precum și investiții în cercetare și dezvoltare.

La Masdar City președintelui României i-au fost prezentate soluții de transport și de arhitectură urbană sustenabilă, de răcire și ventilație urbană, de generare a energiei la nivelul clădirilor, precum și de utilizare optimă a luminii naturale în unitățile de cercetare și învățământ.

Tehnologiile și soluțiile testate în Masdar City pot inspira proiecte din alte orașe, inclusiv orașe din România, care sunt din ce în ce mai interesate de sustenabilitate. La dezvoltarea acestor soluții contribuie inclusiv cercetători români, afiliați institutelor de cercetare din Masdar City.

Președintele României a remarcat că o tranziție verde de succes presupune investiții în educație și asigurarea de personal calificat, iar tinerii în special pot juca un rol important în tranziția verde și cea digitală.

Dincolo de cooperarea la nivel guvernamental sau în materie de cercetare și inovare, a fost evidențiat interesul dezvoltării unor proiecte comune între companii românești și companii din Emiratele Arabe Unite, inclusiv companii implicate în conceptul Masdar City. Aceste proiecte vor accelera ritmul folosirii și transportului de energie cu dioxid de carbon redus în România.

România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală pe mai multe paliere, inclusiv prin a învăța din experiența dobândită în dezvoltarea unor proiecte și concepte, precum Masdar City.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.