Acasă Externe Parlamentul de la Chișinău pune în aplicare o decizie a Curții Constituționale:...

Parlamentul de la Chișinău pune în aplicare o decizie a Curții Constituționale: Limba oficială a Rep. Moldova este limba română

DISTRIBUIȚI

  168247 – 17032023  – Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în a doua şi ultimă lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, informează Deschide.md.

Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai PAS şi de deputatul Gaik Vartanean, de la ”Mişcarea Alternativa Naţională”, o majoritate de 58 de voturi. Votul a fost aplaudat în picioare de deputaţii PAS, în timp ce colegii lor socialişti şi comunişti au afişat pancarte cu inscripţii care făceau trimitere la sintagma sovietică de ”limbă moldovenească”, conform media citate.

Potrivit autorilor, condiţiile care au impus adoptarea modificării legislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea şi obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituţională, conţinute în actele Înaltei Curţi de Jurisdicţie Constituţională şi care statuează un postulat incontestabil, şi anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Proiectul prevede să fie considerată desuetudinea textului ”funcţionând pe baza grafiei latine” în Articolul 13 din Constituţie. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autorităţile publice cu competenţă de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Această lege mai prevedere ca Sărbătoarea Naţională ”Limba noastră”, aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, să se numească de acum înainte ”Limba română”.

Proiectul prevede şi înlocuirea sintagmei de ”limba oficială”, ”limba de stat” şi ”limba maternă” din toate actele normative şi documentele oficiale.

Agenţia Resurse Informaţionale Juridice urmează să asigure în ”Registrul de Stat al actelor juridice” operarea modificărilor în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Radio Chişinău aminteşte că, în 2 martie, votul asupra proiectului în prima lectură a provocat altercaţii şi îmbrânceli în Parlamentul de la Chişinău între deputaţii PAS, autorii iniţiativei, şi cei din opoziţia socialist-comunistă. Deputaţii din opoziţia (prorusă) au blocat atunci tribuna legislativului preţ de câteva minute încercând să zădărnicească procedura de vot.

În timpul şedinţei de joi, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au acuzat PAS de încălcarea Constituţiei, menţionând că ”limba moldovenească” este limba oficială a Republicii Moldova.

”Limba moldovenească” era denumirea dată limbii române în Moldova sovietică, denumire folosită și după proclamarea independenței din 1991.

În 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a apreciat că articolul 13 din Constituție are valoare juridică inferioară Declarației de independență, prin urmare limba oficială a Republicii Moldova, ca stat independent, este „limba română”.

În Declarația de independență din 1991 limba se cheamă „română”, denumire sub care de altfel se predă și în școli începând de atunci. Cu toate acestea, dezbaterile politice au fost resuscitate de adoptarea Constituției din 1994, care revenea la denumirea de „limbă moldovenească”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.