Acasă Economie Premierul Nicolae Ciucă: Dezvoltarea domeniului microelectronicii în România – o provocare și...

Premierul Nicolae Ciucă: Dezvoltarea domeniului microelectronicii în România – o provocare și la nivelul UE, se va bucura de susținerea noastră și de alocări bugetare

DISTRIBUIȚI

  168425 – 30032023 – Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, AHK.

Întrevederea a avut în vedere o serie de discuții despre Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologie Comunicațiilor (IPCEI ME/CT) și a constituit o ocazie bună de reconfirmare a menținerii angajamentului asumat de România în vederea creării unui ecosistem de microelectronică.

Proiectul IPCEI ME/CT stimulează competitivitatea industriei, aduce contribuții prin creșterea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă și poate oferi soluții sau remedieri pentru disfuncționalitățile pieței pentru că reunește cunoștința, expertiza, resursele financiare și actorii economici din întreaga Uniune Europeană.

„Digitalizarea sustenabilă este în continuare o prioritate pentru România, de aceea acest apel care sprijină direct dezvoltarea domeniului microelectronicii în România – o provocare existentă și la nivelul UE, se va bucura de susținerea noastră și de alocările bugetare agreate. Astfel de inițiative, care reunesc sectorul public și pe cel privat aduc beneficii nu doar la nivelul tranziției digitale, ci au un impact strategic considerabil la nivel economic, reconfirmând atractivitatea României în fața investitorilor naționali și internaționali. Avem în vedere, în mod evident, și industria de automotive și oportunitatea de a deveni o destinație dezirabilă și pentru producția de semiconductori, cu ajutorul celor patru Digital Innovation Hubs pe care proiectul le prevede”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Pentru a întări angajamentul de implicare coerentă, sistematică în dezvoltarea industriei de microelectronică, conform planului agreat cu Comisia Europeană, prim-ministrul a propus menținerea unui dialog constant și stabilirea unei serii de întâlniri între beneficiarii direcți ai proiectului, beneficiarii indirecți și reprezentanții Guvernului. Aceste întâlni vor asigura latura palpabilă și predictibilă a proiectului, prin prezentarea datelor pragmatice din teritoriu legate de activitățile și capacitățile ecosistemului.

Împreună cu prim-ministrul Ciucă, la dialog au participat, din partea Guvernului, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, Ciprian Hojda – Consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Din partea AHK România au participat: Sebastian Metz – Director General, Ruxandra Dumitrescu – Director General Adjunct, Olivia Lungulescu – Specialist Public Affairs, Bosch Robert SRL, Centrul de Inginerie Bosch Cluj: Cătălin Golban – Engineering Director, Automated Driving Technology Development, Ionuț Muntean – Manager Senior Inovare, Continental AG: Vlad Vînătu – Head of Public Private Partnership SE Europe, Continental Automative România: Christian von Albrichsfeld – County Head & General Manager, NXP Semiconductors Romania SRL: Simona Almăjan – Country Manager, Bogdan Costinescu – Director Software Engineering, Security and Operating Systems.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.