Acasă Economie Bani, extinderea programului ”Masa caldă în școli” și actualizarea prețului pachetelor alimentare...

Bani, extinderea programului ”Masa caldă în școli” și actualizarea prețului pachetelor alimentare pentru copii, sprijin din partea Guvernului pentru industria laptelui

Procesatorii și marile magazine au acceptat să ieftinească laptele timp de șase luni

DISTRIBUIȚI

 168546 – 12042023 – Consultările începute săptămâna trecută cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, de procesatori și ai rețelei marilor magazine au continuat marți la Palatul Victoria.

Măsurile avute în vedere de Guvern pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui presupun un sprijin financiar etapizat. Primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina.

De asemenea, procesatorii români din industria alimentară vor beneficia  de o primă de 10% din valoarea  producției prelucrate în România, iar proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului.

Pentru încurajarea valorificării laptelui și o alimentație sănătoasă, începând cu următorul an școlar, Guvernul va extinde și dezvolta ”Programul pentru școli” și ”Masa caldă în școli”, concomitent cu creșterea numărului de școli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor, urmând ca produsele lactate să fie acordate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri școlare (în prezent de trei ori/săptămână), va fi actualizat prețul pachetelor de care vor beneficia copiii și vor fi fluidizate procedurile de achiziție.

Reprezentanții procesatorilor și ai rețelei marilor magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum pe o perioada de șase luni ca măsură de încurajare a cererii pe piața laptelui.

Consultările între fermieri, procesatori și rețelele marilor magazine  vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.