Acasă Cultura/Media Crini

Crini

DISTRIBUIȚI

 168688  – 27042023  – Romfilatelia dedică tematicii Floră, o nouă emisiune de mărci poștale intitulată Crini, ce va fi introdusă în circulație joi, 27 aprilie a.c.

Crinul este o plantă cu bulbi ce aparține genului Lilium din familia Liliaceae. Sunt cunoscute peste 100 de specii de crini ce cresc doar în emisfera nordică. În flora României există 3 specii de crini sălbatici: Lilium martagon L., Lilium bulbiferum L. și Lilium jankae A.Kern. Datorită calităților ornamentale, horticultorii au produs sute de cultivaruri, crinii moderni fiind rezultatul unor hibridizări intensive inițiate de Jan de Graaff, în anul 1938.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei este ilustrat crinulLilium ‘Apeldoorn’. Este un hibrid asiatic cu flori portocalii, mărginite cu portocaliu mai închis și cu stamine portocalii mai profunde pronunțate.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei este redat crinul regalLilium regale                   E.H.Wilson. Crinul regal provine din sud vestul Chinei și a fost introdus în cultivare în 1903 de Ernest Wilson. Regal prin nume și aspect, acest crin are un parfum memorabil. Pe lângă valoarea ornamentală, planta are și valori medicinale, fiind utilizați atât bulbii cât și florile.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei este ilustrat crinul tigrat sau crinul tigru Lilium lancifolium Thunb. (Lilium tigrinum Ker Gawl.). Este originar din Guam, China, Korea și Japonia, fiind cunoscut de 100 de ani, mai ales sub numele de L. tigrinum.

Pe ultimul timbru cu valoarea nominală de 11 lei al seriei este ilustrat crinul de pădure sau pălărie turcească – Lilium martagon L. Denumirea populară se referă la forma florilor, despre care se spune că seamănă cu un turban. Este o specie eurasiatică de crin originară din Europa Centrală și de SV până în Mongolia.

Emisiunea va fi disponibilă de joi, 27 aprilie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.