Acasă Politic Proiectul USR privind protecția și sprijinirea victimelor traficului de persoane, adoptat de...

Proiectul USR privind protecția și sprijinirea victimelor traficului de persoane, adoptat de Parlament

DISTRIBUIȚI
dramatic portrait of a little homeless boy, dirty hand, poverty, city, street

168670  – 26042023  –  Victimele traficului de persoane cărora le-au fost confiscate documentele de către traficanții de carne vie vor putea obține mai ușor și mai rapid acte de identitate provizorii, ceea ce le va facilita accesul imediat la serviciile de asistență. Proiectul promovat de USR a fost adoptat de Parlament și va fi transmis pentru promulgare.

România este în continuare o țară sursă primară în Europa pentru traficul de persoane exploatate sexual și persoane exploatate prin muncă, potrivit Raportului din 2022 al Departamentului de Stat al SUA, iar victimele au nevoie de măsuri eficiente de protecție și sprijin.

În baza legislației actuale, victimele traficate în afara granițelor țării și cărora le-au fost confiscate actele de identitate nu pot avea acces la servicii de asistență, sprijin și protecție deoarece nu au acte de identitate, iar documentele eliberate de MAE sunt, de fapt, titluri de călătorie, care pot fi folosite doar pentru trecerea frontierei.

„Legea are ca scop principal protejarea victimelor traficului de persoane. Transpunem corect normele europene în ceea ce privește combaterea traficului de persoane și le facilităm obținerea actelor de identitate în regim de urgență pentru a avea acces imediat la serviciile de asistență și la alte forme de protecție și sprijin de care au nevoie. USR este primul partid din România care a integrat într-un program de guvernare, drept urgență, combaterea traficului de persoane și care a înființat în cadrul DIICOT un serviciu dedicat combaterii traficului de persoane”, declară deputatul USR Iulian Lorincz, co-inițiator al legii.

De asemenea, noile reglementări oferă victimelor traficului de persoane posibilitatea de a avea ca domiciliu declarat o adresă a unui cabinet de avocatură sau a unui ONG, scutind astfel victimele să se mai deplaseze în localitățile de origine, unde există riscul să activeze rețelele traficanților.

„Din păcate, migrația masivă este acompaniată și de fenomenul traficării și exploatării persoanelor vulnerabile. Statul român are datoria să protejeze victimele. Ce lipsește încă este să eliminăm cauzele, să construim o societate funcțională, unde locurile de muncă de calitate, serviciile medicale și sociale de calitate, educația de calitate devin normă”, precizează senatorul USR Radu Mihail, co-inițiator al legii.

De asemenea, prin eliminarea sancțiunilor contravenționale pentru victimele forțate să presteze muncă sexuală sau să practice cerșetoria, legea elimină un element care le-ar fi putut face și mai dependente de proxeneți sau de rețelele de trafic care le exploatează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.