Acasă Politic România a fost aleasă membru în Comisia pentru Statutul Femeii (CSW), pentru...

România a fost aleasă membru în Comisia pentru Statutul Femeii (CSW), pentru perioada 2024-2028

DISTRIBUIȚI

  168501 – 07042023 – România a fost aleasă, prin vot secret, pentru un mandat de membru în Comisia pentru Statutul Femeii (CSW), pentru perioada 2024-2028, la alegerile care s-au desfășurat miercuri, 5 aprilie 2023, în cadrul ECOSOC, la sediul ONU din New York. Contracandidat a fost Rusia.

Comisia pentru Statutul Femeii este principalul organism interguvernamental global care gestionează în mod exclusiv promovarea egalității de gen și emanciparea femeilor și are un rol esențial în promovarea drepturilor femeilor, documentarea realității vieții femeilor în întreaga lume și modelarea standardelor globale privind egalitatea de gen și emanciparea femeilor. CSW, care este o comisie funcţională a Consiliului Economic şi Social (ECOSOC), a fost stabilită prin rezoluţia ECOSOC 11(II) din 21 iunie 1946. În 1996, prin rezoluţia 1996/6, ECOSOC i-a extins mandatul şi a decis că aceasta ar trebui să își asume un rol de lider în monitorizarea și revizuirea progreselor și problemelor în punerea în aplicare a Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing, precum și în integrarea unei perspective de gen în activitățile ONU.

De-a lungul timpului, România a fost deosebit de activă la lucrările sesiunii Comisiei pentru Statutul Femeii, participând atât la nivel de ministru de linie şi la nivel de secretar de stat al agenţiei coordonatoare, cât şi la nivel de experţi.

Promovarea drepturilor femeilor, egalitatea de gen şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice constituie una dintre priorităţile asumate de România în cadrul mandatului său de membru în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.