Acasă Economie România va institui controale direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite...

România va institui controale direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina

Ministrul Daea a cerut omologului ucrainean soluţii pentru restricţionarea exporturilor de cereale şi seminţe oleaginoase către România

DISTRIBUIȚI

 168609– 20042023 – România monitoriza suplimentar exportul de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, prin securizare și monitorizare suplimentare a mijloacelor de transport care tranzitează teritoriul ţării şi va institui controale direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Petre Daea a reiterat că România, ca stat membru, susţine demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe şi rutele comerciale tradiţionale.

Totodată, ministrul Agriculturii a transmis părţii ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluţii pentru restricţionarea exporturilor de cereale şi seminţe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiţă) către România, având în vedere dificultăţile întâmpinate de fermierii români.

Nu în ultimul rând, ministrul ucrainean a fost înştiinţat că România va institui, începând de miercuri, controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislaţia europeană, şi nu la destinaţie cum se întâmpla până acum.

Pe parcursul discuţiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniştrii agriculturii din cele cinci state membre (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia) către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către ţări terţe, fără a afecta fermierii din statele de graniţă.

De asemenea, partea română a transmis omologului ucrainean că se aşteaptă răspuns la scrisoarea adresată instituţiilor europene de către cei patru premieri şi de către preşedintele Bulgariei cu privire la soluţiile identificate pentru problemele fermierilor şi ale pieţei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat (on-line) miercuri cu omologul ucrainean, Mikola Solski, pe tema măsurilor pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor români, urmând ca vineri, 21 aprilie, oficialul ucrainean să vină la Bucureşti, pentru a pune în practică soluţiile convenabile pentru ambele părţi. La discuții a participat și președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.