Acasă Social 348 de cazuri de bullying identificate în mediul școlar în primul trimestru

348 de cazuri de bullying identificate în mediul școlar în primul trimestru

DISTRIBUIȚI

 168771– 08052023 – În urma întâlnirii de lucru organizată săptămâna trecută de MEN s-a stabilit aplicarea, în fiecare județ, a măsurilor stabilite prin Planul Național Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile (PNCA) revizuit (august 2022).

Principalii responsabili cu aplicarea măsurilor sunt ISJ-urile, DGASPC-urile, Birourile de Siguranță Școlară și Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.

De asemenea, în urma discuțiilor, un rol important îl vor avea reprezentanții ANPDC din cadrul Ministerului Familiei, în special în privința managementului cazurilor de violență în rândul elevilor, inclusiv cu privire la identificarea celor mai bune soluții pentru sprijinirea copiilor implicați.

Ministerul de Interne precizează că responsabilitățile care îi revin vizează prevenirea violenței, a faptelor antisociale și prevenirea consumului de substanțe interzise, în rândul elevilor, respectiv siguranța la incendii.

Potrivit unui comunicat de presă, structurile MAI asigură ordinea publică, prevenirea și combaterea infracționalității în proximitatea școlilor și, în funcție de analiza de risc, sprijină unitățile de învățământ, cărora le revine obligația asigurării pazei în fiecare școală.

Potrivit MAI, poliția națională va informa permanent personalul școlilor, elevilor și părinților despre riscurile și consecințele faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, iar reprezentanții ANA – privind semnele și simptomele consumului de droguri la copii și tineri.

În perioada februarie-aprilie a.c., în cadrul programelor naționale ”Școala Altfel”, specialiștii MAI și-au intensificat activitățile și discuțiile cu copiii, elevii si profesorii referitoare la violența în școli și la efectele negative și pericolele  consumului de substanțe psihoactive, fiind realizate peste 850 acțiuni preventive antidrog, în 314 unități de învățământ din întreaga țară, de care au beneficiat aproximativ 25.000 de elevi și 1.409 cadre didactice.

În perioada 1 ianuarie-31 martie 2023, având ca reper obiectivele PNCA, structurile pentru siguranța școlară au organizat și desfășurat activități în 5.015 unități de învățământ.

Polițiștii au desfășurat 5.090 de activități cu caracter informativ–preventiv, adresate elevilor, în cadrul orelor de curs, la care au fost abordate tematici de natură juridică, dintre care 1.896 privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, 1.682 despre bullying și cyberbullying, 963 privind prevenirea delincvenței juvenile, 799 privind prevenirea consumului de droguri.

Polițiștii au participat, în aceeași perioadă, la 5.978 de activități cu caracter educativ-preventiv destinate altor categorii de beneficiari, dintre care 3.596 de grupuri de lucru tematice cu reprezentanții instituțiilor de învățământ.

La activitățile de prevenire desfășurate la nivel național au participat aproape 180.000 de elevi (aproximativ 58.000 aparținând ciclului primar, peste 83.000 celui gimnazial și aproape 40.000 ciclului liceal), dintre care aproximativ 100.000 de elevi din mediul urban.

În primele trei luni ale anului au fost identificate 348 de cazuri de bullying, dintre care 337 au fost raportate de către ISJ-uri, iar 11 au fost identificate prin intermediul activităților specifice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.