Acasă Politic Bogdan Aurescu, co – moderator a sesiunii pe teme de securitate în...

Bogdan Aurescu, co – moderator a sesiunii pe teme de securitate în cadrul Forumului ministerial UE privind Indo-Pacificul din Stockholm

DISTRIBUIȚI

 168848 – 14052023 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reprezentat România la Forumul ministerial UE privind Indo-Pacificul, organizat la Stockholm sâmbătă, 13 mai 2023, de către Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, în parteneriat cu Serviciul European de Acțiune Externă.

Pe lângă sesiunile de deschidere și de închidere în plen, Forumul a inclus o serie de dezbateri simultane organizate sub forma unor mese rotunde dedicate conectivității, energiei și, respectiv, securității.

La solicitarea Președinției suedeze, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a co-moderat, alături de secretarul general adjunct al Forumului Insulelor din Pacific (Pacific Islands Forum – PIF), Filimon Manoni, masa rotundă pe teme de securitate, intitulată „Gestionarea comună a provocărilor de securitate din Indo-Pacific”.

În intervenția sa, șeful diplomației române a evidențiat relația de interdependență dintre UE și Indo-Pacific în ceea ce privește consolidarea prosperității celor două regiuni, perspectivele de intensificare a cooperării între UE și regiune, respectiv modalitățile de definire comună și combatere a amenințărilor de securitate la adresa ambelor zone, într-o definiție cuprinzătoare.

Ministrul Aurescu a argumentat că invadarea Ucrainei de către Rusia are un impact major asupra stabilității și prosperității globale, nefiind doar un conflict regional, ci având efecte la nivel mondial, și a pledat pentru crearea unui front comun între statele din Europa și din Indo-Pacific pentru susținerea rezilienței ordinii internaționale bazate pe reguli și pentru apărarea acesteia, având în centrul său respectarea Cartei ONU și a dreptului internațional.

Șeful diplomației române a subliniat și importanța, din punct de vedere securitar, a rezilienței economiilor din ambele regiuni, plecând de la lecțiile învățate în urma pandemiei de COVID-19 și, mai ales, a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, a pledat pentru identificarea și eliminarea dependențelor în domenii strategice de actori care nu împărtășesc aceleași valori și obiective cu majoritatea statelor din cele două regiuni.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că, în actualul context de securitate, marcat de tensiuni tot mai acute în ambele regiuni, apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli prin acțiuni solidare între cele două regiuni este fundamentală pentru un mediu stabil și predictibil, favorabil păcii și prosperității.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat eforturile consistente și multidimensionale ale României în sprijinul Ucrainei, precum și în sprijinul cetățenilor ucraineni afectați de război.

Totodată, ministrul român al afacerilor externe a punctat relevanța Strategiei UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacifică pentru promovarea unui mediu global deschis, liber, sigur și bazat pe reguli – acesta fiind un obiectiv împărtășit de toți actorii care au elaborat strategii dedicate acestei regiuni, între care UE, Germania, Franța, Olanda, dar și ASEAN, Statele Unite ale Americii, Japonia, Coreea de Sud și alții.

A încurajat menținerea unității și coordonării eforturilor comune în perspectiva acestui obiectiv și a evidențiat că o astfel de abordare sinergică asigură eficiență în implementarea proiectelor relevante pentru ambele părți.

Totodată, ministrul Aurescu a arătat că, în cadrul procesului de operaționalizare a Strategiei UE, România acordă o importanță deosebită unei abordări credibile și eficiente, atent calibrate la așteptările partenerilor din regiune.

Masa rotundă moderată de ministrul român al afacerilor externe a beneficiat de prezența miniștrilor de externe și a înalților oficiali din Australia, Bulgaria, Croația, Cipru, Filipine, Finlanda, Franța, India, Indonezia, Japonia, Letonia, Marea Britanie, Maurițius, Olanda, Oman, Polonia, SUA, Timor Leste, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Dezbaterile în cadrul sesiunii au reliefat convergența de opinii în ceea ce privește importanța angajării superioare a UE în regiunea Indo-Pacifică. De asemenea, angajamentele exprimate de către statele ambelor regiuni în cadrul dezbaterii au vizat respectarea dreptului internațional, inclusiv a dreptului maritim și libertății de navigație, combaterea efectelor schimbărilor climatice și protecția mediului, dar și securitatea sub aspectul limitării dependențelor de actori care nu împărtășesc aceleași valori.

Printre factorii cu impact negativ asupra securității statelor din Indo-Pacific a fost menționat și fenomenul creșterii nivelului marilor și oceanelor, secretarul general adjunct al Pacific Islands Forum mulțumind în mod deosebit ministrului Aurescu pentru activitatea sa, în calitate de co-președinte al Grupului de Studiu privind „Sea-level rise in relation to international law” al Comisiei de Drept Internațional a ONU, în sprijinul multor state afectate de acest fenomen. (mai multe detalii: https://www.mae.ro/node/61062)

Desfășurată în continuarea reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (de tip Gymnich) (mai multe detalii: https://www.mae.ro/node/61847), Forumul ministerial UE privind Indo-Pacificul, a fost cel mai complex eveniment organizat de Președinția suedeză în cadrul mandatului său și s-a axat pe stadiul implementării Strategiei UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacifică. Această strategie a fost lansată de UE în septembrie 2021, iar procesul de implementare a fost inițiat oficial la nivelul miniștrilor de externe din cele două zone geografice în cadrul Forumului ministerial privind Indo-Pacificul organizat la Paris, la 22 februarie 2022.

La Forum au participat peste 60 de demnitari din cele două zone geografice, state membre UE, SUA, Marea Britanie, Canada, state din Asia-Pacific (state membre ASEAN – Asociația Statelor din Asia de Sud-Est, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, India), state din zona Golfului, Africii de Est și a Oceanului Indian,  precum și reprezentanți la nivel înalt ai Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), instituții bancare – Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), organizații precum NATO, IORA (Indian Ocean Rim Association), PIF (Pacific Islands Forum) și alții.

Sesiunea de deschidere oficială a Forumului a beneficiat de prezența Majestății Sale Regele Suediei, Carl XVI Gustaf, și a Prințesei de Coroană Victoria.

Lansată la 16 septembrie 2021, Strategia UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacifică se află în etapa implementării. La 22 februarie 2022, la Paris, a fost organizată prima dezbatere la nivel guvernamental (miniștri de externe) din cele două regiuni, pe tema Strategiei.

Obiectivul  Strategiei este consolidarea profilului UE de actor global relevant, în baza asumării unui rol mai activ în Indo-Pacific, premisă esențială în vederea atingerii acestui deziderat, în contextul importanței geostrategice și geo-economice tot mai accentuate pe care o capătă regiunea Indo-Pacifică în plan global.

Este avută în vedere o abordare incluzivă și integrată, pe de o parte deschisă cooperării cu statele din regiune și pe de altă parte menită să capitalizeze toate inițiativele relevante ale UE și ale SM UE preexistente în zonă, în conexiune cu alte documente strategice ale UE (ex. Global Gateway, Team Europe, Strategic Compass, Green Deal etc.), prin utilizarea tuturor instrumentelor financiare disponibile la nivelul UE.

Strategia are șapte domenii prioritare: prosperitatea sustenabilă și incluzivă, tranziția verde, guvernanța oceanelor, guvernanța și parteneriatele digitale, conectivitatea, securitatea și apărarea, securitatea umană.