Acasă Sport Eduard Novak: ”Vom putea fi iarăși competitivi”

Eduard Novak: ”Vom putea fi iarăși competitivi”

Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru Sport

DISTRIBUIȚI

 168816 – 11052023 – „Strategia Națională pentru Sport 2023-2032” (SNS) inițiată de Ministerul Sportului a fost aprobată de Guvern.

Eduard Novak, ministrul Sportului, s-a referit la acest moment ca la un ”punct de referință” pentru sportul românesc, numind SNS ”rețeta de succes care stabilește viziunea de dezvoltare și direcțiile majore ale sportului românesc până în anul 2032”.

”Poate că nu vom ajunge niciodată în situația de a avea bugete similare unor țări precum Australia, Marea Britanie, Franța sau Statele Unite, însă cu un sistem decent, simplu, pe înțelesul tuturor, vom putea fi iarăși competitivi. Valoarea noastră principală o reprezintă talentul copiilor noștri. Pentru istoria sa în sportul mondial, România merită un sistem prin care să putem redeveni competitivi. Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Gheorghe Hagi, Iolanda Balaș, Lia Manoliu, Gabriela Szabo, Ilie Năstase, David Popovici și toți ceilalți mari campioni pe care sportul românesc i-a avut și îi are sunt legende care ne-au demonstrat că se poate. Prin rezultatele sale în sport, România va fi o țară respectată și apreciată”, a scris pe Facebook ministrul.

SNS 2022-2032 reprezintă documentul cadru care stabilește viziunea de dezvoltare și direcțiile majore, având ca funcție principală direcționarea și coagularea tuturor eforturilor, resurselor și acțiunilor întreprinse într-o direcție coerentă, care să poziționeze sportul ca o prioritate națională.

Factorii strategici cheie, respectiv pilonii de dezvoltare ai Strategiei Naționale pentru Sport, sunt sportul comunitar, sportul în educație și sportul de performanță.

Printre cele 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate în decurs de 10 ani, se numără prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție, crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, predictibil, axat în special pe sporturile prioritare, descentralizarea structurilor și bazelor sportive din structurile de stat, finanțarea federațiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocurile Olimpice și Paralimpice, crearea unui sistem în care sportivii de perfomanță să se poată antrena în cele mai bune condiții, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelență sau olimpice (6 de vară și 3 de iarnă), care vor putea funcționa pentru sporturile prioritare, strategia de infrastructură, pornind tot de la dezvoltarea sporturilor prioritare, programe guvernamentale de investiții pentru revitalizarea bazelor sportive, specializarea antrenorilor.

Conform SNS 2022-2032, sporturile individuale prioritare de interes național vor fi: canotaj, judo, tenis de masă, haltere, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică, iar cele de echipă: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo și hochei pe gheață.

Se urmărește, de asemenea, adoptarea unui Pact Național pentru Sport, sub egida unei coaliții politice și instituționale ample. Acest Pact poate recunoaște rolul major al sportului la nivel național, principii, priorități și obiective strategice ce se urmăresc dincolo de schimbările electorale și politice.

În perioada imediat următoare, va fi supus aprobării Guvernului un proiect de Memorandum care să stea la baza demersului de elaborare a unei noi legi a sportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.