Acasă Social Aparare Manifestări dedicate Zilei Eroilor 

Manifestări dedicate Zilei Eroilor 

DISTRIBUIȚI

 168944 – 24052023 – În marile garnizoane din țară, precum și la mausoleele eroilor și la cimitirele și parcelele de onoare, MApN organizează joi, 25 mai, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operații, anunță MApN.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, va participa joi, 25 mai, ora 10.00, la ceremonia militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava, din Sibiu.

Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide, va participa joi, 25 mai, ora 12.00, la ceremonia militară și religioasă organizată la Mormântul Ostașului Necunoscut situat în Parcul Carol I din București.

De asemenea, cercurile și bibliotecile militare organizează manifestări evocatoare dedicate „Zilei Eroilor”, simpozioane, întâlniri cu istorici sau cu veterani de război, vizite la muzee și monumente comemorative și expoziții de carte.

În București, manifestările vor avea loc la Cimitirul Israelit „Filantropia”, la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”), la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.

În cadrul ceremoniei de la Mormântul Ostașului Necunoscut, pe lângă momentul religios „Ecleziastul” și recitarea poemului „Nu-l uitați”, de Nichita Stănescu, veterani de război, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și reprezentanții conducerii MApN, vor rosti nume ale eroilor români, iar în semn de respect și prețuire, militari ai Brigăzii 30 Gardă vor executa exerciții de tip drill-team.

Persoanele care își vor exprima dorința de a-i omagia pe eroi o vor putea face la Mormântul Ostașului Necunoscut, în cadrul „Rostirii solemne a numelor eroilor români căzuți la datorie”.

Muzica reprezentativă a MApN și corul „Tronos” vor susține pe esplanada Palatului Cercului Militar Național, la ora 20.30, un concert de muzică patriotică, iar pe fațada clădirii va fi realizată o proiecție video mapping 3D cu imagini din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” vor executa retragerea cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național –Bulevardul Eroilor– Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Seara, la mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar studenți ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, reprezentanți ai MApN și ai Asociației „Cultul Eroilor” vor depune candele aprinse și flori.

În toate lăcașele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

***

În semn de recunoștință pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autoritățile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată „cu mare fast religios, școlar, militar și naționalׅ”, în Ziua Înălțării Domnului.

Prin Legea nr. 48 din 30 mai 1995 privind proclamarea Zilei Eroilor, s-a reînnodat tradiția interbelică a sărbătoririi Zilei Eroilor, iar ulterior prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiției românești.

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia – Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și, după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.