Acasă Social Nou punct de trecere a frontierei RO-MD la Bumbăta-Leova. Deocamdată doar flotant....

Nou punct de trecere a frontierei RO-MD la Bumbăta-Leova. Deocamdată doar flotant. Noul pod rutier va fi realizat în zona fostului pod peste Prut, dinamitat de ruși

DISTRIBUIȚI

168946 – 24052023 – Un nou punct de trecere a frontierei dintre România și Rep. Moldova, Bumbăta- Leova, a devenit operațional, la o distanță de 40 km de localitățile Albița și Leușeni. Noul punct de control are drept scop fluidizarea traficului rutier la frontiera dintre România și Rep. Moldova, iar în primele șase luni noua vamă va funcționa pe timp de zi, între 8:00 și 20:00, doar pentru autoturisme, microbuze, vehicule care nu depășesc 3,5 tone, cu câte o arteră de control în fiecare sens. Controlul la punctul de control Bumbăta – Leova se realizează conform cerințelor codului frontierelor Schengen.

Acest punct vamal va funcționa până la darea în trafic a noului pod rutier, împreună cu punctul de frontieră, pentru a cărui realizare ofertele sunt în curs de evaluare.

Atât punctul provizoriu de trecere a frontierei, cât și noul pod cu punct vamal definitiv, sunt și vor fi amplasate acolo unde a existat un pod peste Prut, din care se mai văd încă pilonii de susținere, pod care a fost dinamitat de ruși după ce au ocupat Basarabia.

Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta (România) – Leova (R. Moldova)  este deschis (în baza Hotărârii Guvernului nr. 100/2023) în regim de trafic internațional de persoane și pentru traficul internațional de mărfuri. Legătura dintre cele două puncte se realizează prin intermediul unui pod flotant.

Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi de produselor supuse controlului fitosanitar.

Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta funcţionează în subordinea ITPF Iași – Sectorul PF Berezeni şi are o arteră de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea la supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat din cadrul structurilor Poliţiei de Frontieră.

Având în vedere faptul că frontiera cu Republica Moldova este frontieră externă a Uniunii Europene, la controlul de frontieră participă, pe lângă Poliția de Frontieră, și alte autorități responsabile cu efectuarea de verificări cu privire la traficul de mărfuri dintre cele două state.

Noul punct de frontieră se alătură celor şase puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu R. Moldova, operaţionalizarea lui urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi R. Moldova.

Lungimea frontierei dintre România și Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaționalizate șase puncte de trecere a frontierei de stat deschise traficului internațional cu specific rutier.

În primele patru luni ale acestui an, punctele de trecere de la granița cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 2,8 milioane de persoane, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire. Totodată, au trecut frontiera româno-moldoveană peste 914.000 de mijloace de transport, dintre care aproape 171.000 au fost camioane, pe ambele sensuri de deplasare.

PTF Bumbăta (România) – Leova (Republica R. Moldova) se află situat în localitatea Bumbăta, jud. Vaslui şi are corespondent pe teritoriul Republicii Moldova, localitatea Leova.

În august 2022, între Guvernul României şi Republicii Moldova a fost încheiat, prin schimb de note verbale, Acordul privind înfiinţarea punctului de trecere a frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova deschis traficului internațional rutier Bumbăta – Leova și a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 100/2023 privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova) și înființarea punctului vamal de frontieră Bumbăta, pentru completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002, precum și pentru preluarea şi darea în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a drumului comunal DC 41, situat în comuna Vetrișoaia, pentru trecerea în domeniul public al statului, precum şi pentru încadrarea acestuia în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional.

Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţii de control în  punctul de trecere a frontierei sunt asigurate de către administratorul punctului, respectiv Consiliul Local al Comunei Vetrişoaia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.