Acasă Social Sanatate Noutăţi în programele naţionale de sănătate curative

Noutăţi în programele naţionale de sănătate curative

DISTRIBUIȚI

168962 – 25052023 – Începând cu data de 1 iunie 2023 se facilitează accesul pacienților oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigaţiile PET – CT, prin eliminarea necesității aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigații. Tot de la 1 iunie va fi implementat un nou program de sănătate – Programul naţional de endometrioză (care va asigura accesul pacientelor la intervenţii chirurgicale minim invazive) și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală.

Guvernul a mai decis ca începând cu data de 1 iulie 2023 vor fi noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

Tot de la aceeași dată se modifică termenul de decontare în cadrul programelor de sănătate curative. Sumele se vor deconta furnizorilor în termen de până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii şi nu de la data acordării vizei de „bun de plată”, cum este în prezent, excepţie făcând serviciile medicale pentru care decontarea se face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii.

Casa Națională de Sănătate mai anunță că după data de 1 iunie 2023 pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigaţiilor PET – CT vor avea acces la acestea în baza unui formular specific (valabil 30 de zile calendaristice de la data emiterii). Formularul şi metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate vor fi aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.