Acasă Social Administratie Timiș: Proiect de monitorizare a alergenilor din aer și prevenire a populației

Timiș: Proiect de monitorizare a alergenilor din aer și prevenire a populației

DISTRIBUIȚI

 168743 – 04052023  – Alergiile au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, iar prevalenţa lor crescută este strâns legată de rata mare de urbanizare şi industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare.

Consiliul Judeţean Timiş, Universitatea de Ştiinţele Vieţii ”Regele Mihai I”, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” şi Spitalul Judeţean Timişoara vor colabora în cadrul unui proiect-pilot care să protejeze sănătatea populaţiei în faţa agenţilor alergeni.

Colaborarea celor patru instituții va permite procesarea datelor şi predicţia trendului nivelului de polen şi spori, precum şi alerte şi acţiuni colaterale. Soluţia propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea şi acţiunile ţintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul ameliorării efectelor alergenilor asupra populaţiei.

Utilizând dispozitive inteligente interconectate şi servicii integrate, calitatea aerului pe tip de (bio)particulă va fi monitorizată în timp real, ceea ce va permite calcularea concentraţiei şi potenţialul alergen, alertarea persoanelor sensibile şi/sau afectate în funcţie de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, cu recomandări specifice. De asemenea, proiectul va permite monitorizarea şi raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, în vederea alertării şi informării populaţiei cu mult înainte ca particulele să fie în atmosferă.

O altă direcţie urmărită vizează dispozitivele IOT „edge-computing” inteligente, pentru identificarea parametrilor climatici necesari în estimarea evoluţiei fenologice a plantelor şi fungilor şi perioada de eliberare a polenului, respectiv a sporilor nocivi.

În judeţul Timiş, tendinţa alergiilor respiratorii este în creştere. Dintre pacienţii alergici identificaţi în perioada 2008 – 2018 (13.047 pacienţi), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticaţi cu rino-conjunctivită şi/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceştia, majoritatea erau sensibilizaţi la polen.

În 2017, coordonatorul Centrului OncoGen din Timişoara, dr. Virgil Păunescu, declara, pentru AGERPRES, că România are nevoie de un sistem de alertare la apariţia valurilor de polen, mai ales de ambrozie, deoarece au efecte nefaste asupra sănătăţii populaţiei şi tot mai multe persoane sunt afectate de alergiile provocate de polenul de ambrozie. Atunci, informaţiile despre circulaţia polenului de ambrozie erau primite de cercetătorii timişoreni din Germania.

Medicul spune că site-uri de alarmare vor permite pacienţilor cu alergii să vadă din timp când se apropie valul de polen de zona în care locuiesc ei, când atinge maximul şi când trece, ceea ce le va permite luarea unor măsuri de protecție.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.