Acasă Politic Va fi înființat un Registru Internațional al Daunelor cauzate de agresiunea Federației...

Va fi înființat un Registru Internațional al Daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei

DISTRIBUIȚI

 168867 – 16052023 – Președintele României, Klaus Iohannis, participă în perioada 16-17 mai 2023, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, care se desfășoară la Reykjavik, Islanda.

Pentru România, participarea la Summitul de la Reykjavik are o semnificație aparte, întrucât în acest an se împlinesc 30 de ani de când țara noastră s-a alăturat ca stat membru cu drepturi depline al organizației de la Strasbourg, decizia privind aderarea României fiind luată la primul Summit al Consiliului Europei, din 1993.

În prima zi a Summitului, președintele Klaus Iohannis va coprezida, alături de prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă cu tema „Protejarea democrației în vremuri de încercare – riscuri, reziliență și reangajare” și va participa la reuniunea de lucru „Uniți pentru Ucraina”, găzduită de prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir.

În cursul dezbaterilor generale din cea de-a doua zi a Summitului, președintele Klaus Iohannis va reitera angajamentul față de sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului și va reliefa rolul pe care Consiliul Europei l-a jucat, în cei 30 de ani de apartenență a României la organizația de la Strasbourg, la consolidarea unei democrații stabile și mature în țara noastră.

La finalul Summitului va fi adoptată Declarația de la Reykjavik, care reconfirmă rolul particular al Consiliului Europei în arhitectura multilaterală la nivel european și internațional.

Cu această ocazie va fi anunțată și înființarea Registrului Internațional al Daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, la care România va participa ca stat fondator.

La finalul Summitului, Islanda va preda Letoniei președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.