Acasă Social 14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge

14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge

DISTRIBUIȚI

 169147 – 14062023 – Sloganul campaniei din 2023 pentru Ziua mondială a donatorului de sânge este „Donează sânge, donează plasmă, dăruieşte viață, dăruiește des” şi se concentrează asupra pacienților care au nevoie de sprijin pe tot parcursul vieții și subliniază rolul pe care fiecare persoană îl poate juca, prin oferirea darului valoros de sânge sau plasmă. De asemenea, evidențiază importanța donării regulate de sânge sau de plasmă pentru a crea o rezervă sigură și durabilă, disponibilă în permanență, în întreaga lume, astfel încât toți pacienții care au nevoie să poată beneficia de tratament în timp util.

37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sânge. Deși se constată o creștere a acestei tendințe în ultimii ani, statisticile arată că, în comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii nu sunt atât de interesați de acest lucru. Eurodeputații care donează sânge regulat sunt de părere că acest gest poate salva vieți.

Cei mai mulți donatori de sânge provin din Austria. Aici, 66% dintre cetățeni participă la astfel de acțiuni. Printre statele membre cu un procent ridicat de donatori se numără Franța, Grecia și Cipru. La polul opus se poziționează Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta și Suedia.

Obiectivele specific ale acestei zile

  • să sărbătorim și să mulțumim persoanelor care donează sânge și să încurajăm mai multe persoane să devină donatori;
  • să încurajeze persoanele cu o stare de sănătate bună să doneze sânge în mod regulat, cât mai des posibil și în condiții de siguranță, pentru a transforma calitatea vieții pacienților dependenți de transfuzii și pentru a contribui la crearea unei rezerve de sânge sigure în toate țările lumii;
  • să evidențieze rolul esențial al donațiilor regulate de sânge și de plasmă, voluntare și neremunerate;
  • să mobilizeze sprijinul la nivel național, regional și global în rândul guvernelor și al partenerilor de dezvoltare pentru a investi, consolida și susține programele naționale de sânge.

Cifre şi statistici

Din cele 118,5 milioane de donări de sânge la nivel mondial, 40% au loc în țările cu venituri ridicate, unde locuiește 16% din populația lumii.

În țările cu venituri mici, până la 54 % din transfuziile de sânge sunt administrate copiilor cu vârsta sub 5 ani; în timp ce în țările cu venituri mari, grupul de pacienți cel mai frecvent transfuzat este cel cu vârsta de peste 60 de ani, reprezentând până la 76 % din totalul transfuziilor.

Pe baza unor eșantioane de 1 000 de persoane, rata de donare de sânge este de 31,5 donații în țările cu venituri ridicate, 16,4 donații în țările cu venituri medii superioare, 6,6 donații în țările cu venituri medii inferioare și 5,0 donații în țările cu venituri scăzute.

Din 2008 până în 2018, s-a raportat o creștere de 10,7 milioane de donări de sânge de la voluntari neplătiți. În total, 79 de țări colectează peste 90 % din rezervele de sânge de la donatori voluntari neplătiți; cu toate acestea, 54 de țări colectează peste 50 % din rezervele de sânge de la donatori familiali/înlocuitori sau plătiți.

Doar 56 dintre 171 de țări raportoare produc medicamente derivate din plasmă (PDMP) prin fracționarea plasmei colectate în țările raportoare. Un total de 91 de țări au raportat că toate PDMP sunt importate, 16 țări au raportat că niciun PDMP nu a fost utilizat în perioada de raportare, iar 8 țări nu au răspuns la întrebare.  Sursa:Stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.