Acasă Politic Agendă bogată a discuțiilor președintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor UE acreditați...

Agendă bogată a discuțiilor președintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor UE acreditați la București

DISTRIBUIȚI

169241 – 22062023 – În contextul încheierii, la finalul lunii iunie, a mandatului președinției suedeze a Consiliului UE, președintele României, Klaus Iohannis, a discutat miercuri, 21 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București.

Discuțiile s-au referit la teme de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în perspectiva Consiliului European din 29-30 iunie 2023.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele României a mulțumit președinției suedeze a Consiliului UE pentru eforturile în avansarea agendei europene într-un context dificil, marcat de continuarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și de consecințele complexe ale acestuia la nivel regional şi global.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va acționa în continuare pentru o Uniune Europeană puternică și rezilientă și pentru protejarea valorilor și a intereselor europene comune. Președintele României a evidențiat, totodată, necesitatea menținerii capacității UE de a oferi răspunsuri pragmatice și unitare provocărilor actuale, arătând că unitatea europeană reprezintă un semnal extrem de puternic atât pentru parteneri, cât și pentru cei interesați să dezbine Uniunea Europeană.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la recentul Summit al Comunității Politice Europene organizat cu succes de Republica Moldova la 1 iunie, evocând mesajul unitar de sprijin pentru Chişinău, precum și pentru Ucraina transmis cu acest prilej, dar și reconfirmarea relevanței strategice a Vecinătății Estice și a regiunii Mării Negre.

În perspectiva discuțiilor care vor avea loc în cadrul reuniunii Consiliului European referitoare la Ucraina, președintele României a evidențiat necesitatea menținerii unui sprijin puternic din partea Uniunii Europene pentru această țară, cât timp va fi necesar. Referindu-se la evoluțiile recente, președintele Klaus Iohannis a reamintit faptul că țara noastră a condamnat ferm atacul forțelor ruse asupra barajului Nova Kakhovka și a subliniat importanța celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, salutând acordul asupra acestuia intervenit la Bruxelles, la nivelul ambasadorilor statelor membre.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis s-a referit la importanța continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, pledând, în acest sens, pentru deschiderea anul acesta a negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina.

Având în vedere crizele multiple din ultimii ani şi efectele acestora, președintele României a susținut revitalizarea discuțiilor la nivel european pe tema protecției civile, arătând că va ridica acest subiect la Consiliul European de la finele acestei luni, întrucât este necesar un răspuns european unitar și coordonat în cazul dezastrelor la scară largă, bazat pe un angajament pe termen lung, o mai bună utilizare a resurselor financiare și o abordare extinsă la nivelul întregii societăți.

În ceea ce privește provocările complexe la nivel economic, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru consolidarea sustenabilității și a competitivității economiei Uniunii, cu luarea în considerare a specificităților naționale și a diferitelor grade de dezvoltare ale statelor membre, în procesul de transformare a economiei europene către un viitor verde.

Președintele Klaus Iohannis a abordat și subiectul aderării României la spațiul Schengen, care continuă să fie un obiectiv prioritar pentru țara noastră, reafirmând că România este un partener principial și de încredere al Uniunii Europene, care acționează constant și dedicat pentru protejarea și consolidarea frontierelor externe ale UE, inclusiv pentru gestionarea eficientă a migrației ilegale. Mulțumind partenerilor europeni pentru sprijinul larg pentru aderarea țării noastre la Schengen, Preşedintele României a exprimat speranța că în cursul acestui an va putea fi adoptată o decizie pozitivă în acest sens, cu sprijinul viitoarei Președinții spaniole a Consiliului.

Președintele Klaus Iohannis a transmis viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE, care va începe la 1 iulie 2023, succes în îndeplinirea obiectivelor stabilite, reafirmând deschiderea României de a coopera îndeaproape pentru o Uniune puternică, pregătită să facă față provocărilor actuale și viitoare.

În cursul discuțiilor au mai fost abordate subiecte de actualitate imediată, cum ar fi progresul procesului de aderare a Ucrainei la NATO, pe care România o susține pe deplin și activ, și consolidarea Flancului Estic, în contextul pregătirii Summitului Aliat de la Vilnius, reconstrucția Ucrainei, viitorul Black Sea Grain Initiative (România fiind un punct important al acestei Inițiative), situația economiei europene, viitorul industriei europene de apărare, precum și relațiile UE-China.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.