Acasă Social Aparare Convorbiri oficiale, la Paris, între miniștrii român și francez ai Apărării

Convorbiri oficiale, la Paris, între miniștrii român și francez ai Apărării

DISTRIBUIȚI

 169231 – 21062023 –  În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Franța, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, 20 iunie, la sediul Ministerului Apărării din Paris, o întrevedere cu omologul francez, Sébastien Lecornu.

            Agenda de discuții a inclus subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice din perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, problematici de actualitate de pe agenda UE, precum şi aspecte curente și de perspectivă referitoare la cooperarea dintre cele două armate. De asemenea, a fost abordată și situația de securitate din Balcanii de Vest, regiune de interes pentru România și Franța.

            Reuniunea a constituit un bun prilej de aprofundare a cooperării bilaterale în domeniul apărării și de identificare a modalităților optime în care cele două state își pot consolida cooperarea, în special în domeniul programelor de înzestrare.

            În ceea ce priveşte cooperarea în cadrul NATO, a fost evocată contribuția substanțială a Franței în vederea consolidării prezenței aliate pe Flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, fiind subliniată importanța acestei regiuni pentru întreaga securitate şi stabilitate euro-atlantică.

            „Grupul de Luptă aliat din România, format în care Franța asigură rolul de națiune-cadru, reprezintă o contribuție importantă la întărirea credibilității și eficienței posturii colective de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre și o dovadă a solidității și angajamentului aliat consolidat în regiune”, a transmis oficialul român.

            Pe dimensiunea UE a fost subliniată importanţa sprijinului Uniunii pentru statele din Vecinătatea Estică afectate de situația de securitate din regiune, în context fiind evidenţiată situaţia deosebit de vulnerabilă a Republicii Moldova.

            De asemenea, cei doi miniştri ai apărării au discutat și despre buna cooperare dintre Franţa şi România în cadrul iniţiativelor europene de dezvoltare a capabilităţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.