Acasă Economie Criticat de ecologiști, proiectul Neptun Deep merge mai departe. Din 2027, România...

Criticat de ecologiști, proiectul Neptun Deep merge mai departe. Din 2027, România poate deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

DISTRIBUIȚI

 169254 – 23062023 – OMV Petrom (cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei) și Romgaz au anunţat miercuri, 21 iunie 2023, decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră.

În cei douăzeci de ani de exploatare a zăcământului de gaz Neptun Deep din Marea Neagră, vor fi extraşi circa 100 de miliarde de metri cubi de gaz, iar statul român va încasa 20 de miliarde de euro.

Ceremonia oficială prin care a fost anunţată decizia finală de investiţie a avut loc la sediul Guvernului a avut loc, eveniment la care au participat premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă şi conducerile companiilor OMV Petrom şi Romgaz.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că prin demararea proiectului Neptun Deep, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, derulat de OMV Petrom şi Romgaz, România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică.

„Suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică. Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Milioane de familii şi sute de mii de firme româneşti aşteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza dezvoltării noastre economice în şcoli, spitale, ferme şi fabrici, în folosul concret al românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a punctat faptul că proiectul reprezintă realizarea unei bune colaborări între instituţiile de stat şi mediul privat.

„Marcăm, în fapt, o realizare a muncii în echipă între stat şi mediul privat. Fără această colaborare, astăzi, nu ar fi existat proiectul Neptun Deep, de extracţie a gazelor din Marea Neagră (…) Acesta este modelul de lucru de care are nevoie România”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că eforturile făcute de OMV Petrom şi Romgaz, firmele partenere în acest proiect, sunt impresionante.

„Am convingerea că după anunţul deciziei de investiţii operaţiunile vor fi coordonate la fel de bine pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză, astfel încât în 2027 să avem primele molecule de gaze din Marea Neagră”, a declarat Ciolacu.

Premierul a subliniat că România are experienţă şi expertiză pentru a deveni cel mai important producător al UE în privinţa gazelor naturale.

„Iată, când este vorba de mize naţionale majore, România reuşeşte să-şi adune energiile şi să facă saltul economic care o aduce la un alt nivel în Europa, acolo unde românii merită din plin să fie. Avem experienţă şi expertiză pentru a deveni cel mai important producător al UE în privinţa gazelor naturale”, a declarat Ciolacu.

Nu în ultimul rând, şeful Executivului a punctat că România va fi „un furnizor pe termen lung, predictibil şi substanţial de securitate energetică”.

„Am spus de la început, acest mandat este despre fapte concrete şi realizări economice. Acest proiect va demonstra că suntem capabili şi pregătiţi să ne controlăm propriul destin energetic şi să ne stabilim propriul curs. (…) Suntem pregătiţi să ne asumăm acest rol. Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil şi substanţial de securitate energetică”, a mai declarat Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.