Acasă Politic România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

DISTRIBUIȚI

 169255 – 23062023 – Directorul companiei OMV Petrom, Christina Verchere, a precizat joi că în 2027 ar urma să fie extrase primele cantităţi de gaze prin proiectul Neptun Deep şi că România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

„2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi, în timp, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul va dura aproximativ două decenii, iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea societăţii. Neptun Deep este un proiect strategic şi pentru noi, şi pentru România. Este o provocare la care suntem gata să răspundem. Avem experienţă în calitate de operatori în ape de mare adâncime şi de mică adâncime şi ne unim forţele cu furnizori de cea mai bună calitatea din întreaga lume. Împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro pentru ca Neptun Deep să fie un succes. Neptun Deep va conta pe cea mai bună infrastructură, tehnologiile cele mai moderne, care protejează în acelaşi timp mediul şi aduc siguranţă în operaţiuni”, a spus ea.

Directorul OMV Petrom a apreciat că anunţarea deciziei finale de investiţii în proiectul Neptun Deep reprezintă „un nou capitol, esenţial pentru sectorul energetic” al României. Ea a menţionat că proiectul va sprijini „securitatea energetică” a ţării, dar şi transformarea acesteia într-un „jucător foarte important” pe această piaţă.

„Producţia estimată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât cererea anuală, care acoperă 4,3 milioane de gospodării. Veniturile estimate ale statului român ar fi 20 de miliarde de euro. Neptun Deep este un pas foarte important pentru strategia noastră 2030, care îşi propune să sprijine tranziţia energetică a României şi a regiunii”, a mai spus ea.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep aprobat de OMV Petrom și Romgaz a fost înaintat spre confirmare Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma își generează propria energie electrică, iar infrastructura va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acest lucru permite optimizarea proceselor și eficientizează consumul de energie electrică și reducerea emisiilor.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. euro.

Greenpeace atrage atenția că exploatarea gazelor offshore amenință un ecosistem reprezentativ pentru România și litoralul său, subliniind că există și alte opțiuni și un potențial mare pentru energie curată în țară. Organizația consideră că declanșarea exploatării este o greșeală ireparabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.