Acasă Social Educatie Încep probele scrise ale sesiunii de vară a Bacalaureatului 2023

Încep probele scrise ale sesiunii de vară a Bacalaureatului 2023

Lucrările din județul Călărași vor fi evaluate digitalizat

DISTRIBUIȚI

  169271 – 26062023 – Astăzi încep probele scrise ale sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat.

Potrivit MEN, prima sesiune a examenului național de bacalaureat  se va desfășura în 464 de centre, iar pentru susținerea probelor sunt înscriși peste 130.500 de candidați, dintre care 16.000 provin din promoțiile anterioare.

Probele scrise încep cu cea la Limba și literatura română (luni, 26 iunie), urmată de proba obligatorie a profilului – în funcție de profil: Matematică și Istorie) (marți, 27 iunie), proba la alegere a profilului şi specializării – se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie – (miercuri, 28 iunie) și  Limba și literatura maternă (pentru cei care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).

Accesul în săli este permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30, iar examenul începe la ora 9:00. Timp de lucru este de 3 ore calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen și online).

Pentru respectarea GDPR, rezultatele vor fi afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

obținerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puțin 6.

Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale candidaților din județul Călărași vor fi evaluate digitalizat, în cadrul unui program-pilot derulat de Ministerul Educației.

Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, zilnic, la ora 15:00.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități de organizare MEN pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100.

Probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale au fost recunoscute/echivalate conform metodologiei aprobate prin ordinul de ministru nr. 4.438/12.06.2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.