Acasă Externe Agenda Europeana MONEYVAL: Statele recuperează insuficient produsele infracțiunilor

MONEYVAL: Statele recuperează insuficient produsele infracțiunilor

DISTRIBUIȚI

169217 – 20062023  – MONEYVAL a lansat astăzi Raportul anual pentru 2022, care observă că statele recuperează insuficient produsele infracțiunilor și cere guvernelor să își dubleze eforturile pentru consolidarea cadrele naționale de management și recuperarea activelor. Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz, președintele MONEVYAL, a prezentat Comitetului de Miniștri realizările MONEYVAL și rezultatele raportului anual și a participat la un schimb de opinii cu privire la prioritățile și orientările strategice ale MONEYVAL, astfel cum sunt stabilite Strategia pentru 2023-2027.
Ca parte a activității de monitorizare, MONEYVAL constată arareori confiscarea câștigurilor ilicite are succes, având în vedere volumul estimat al veniturilor din infracțiuni. Prin urmare, subliniază nevoia nu doar a blocării, ci și a sechestrării și confiscării fondurilor obținute ilicit.
În raportul său anual, MONEYVAL evaluează conformitatea cu standardele internaționale de evoluție în cadrul legal și instituțional care vizează combaterea spălării banilor și finanțării terorismului în cele 33 de state și teritorii monitorizate.
Statele și teritoriile MONEYVAL continuă să demonstreze o eficacitate moderată în general în eforturile lor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. Cele mai bune rezultate se obțin în domeniile evaluării riscurilor, cooperării internaționale și utilizării inteligenței financiare. Respectarea standardelor internaționale lipsește în special în domeniile supravegherii sectorului financiar, conformității sectorului privat, transparenței corporative, condamnărilor și confiscării pentru spălarea banilor și sancțiunile financiare în finanțarea terorismului și proliferarea armelor de distrugere în masă.
În ceea ce privește conformitatea tehnică cu recomandările pentru reforme legislative și instituționale, membrii MONEYVAL arată rezultate excelente: au implementat integral 72% din recomandări.
La sfârșitul anului 2022, 21 din 26 de state și teritorii evaluate de MONEYVAL în timpul celei de-a cincea runde de evaluări reciproce au fost plasate sub o procedură de monitorizare îmbunătățită din cauza nivelului lor scăzut de conformitate cu standardele de combatere a spălării banilor și a spălării banilor. : Albania, Andorra, Bulgaria, Cipru, Croația, Dependența Coroanei Britanice Insula Man, Estonia, Georgia, Gibraltar, Ungaria, Letonia, Lituania, Monaco, Malta, Polonia, Republica Moldova, Cehia, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina. Armenia, Liechtenstein, San Marino, Sfântul Scaun și Israel (cel din urmă fiind evaluat în comun de FATF și MONEYVAL) fac obiectul procesului regulat de monitorizare al MONEYVAL.

* * *

Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (MONEYVAL) este un organism de monitorizare al Consiliului Europei responsabil cu evaluarea conformității cu principalele standarde internaționale privind combaterea spălării banilor, finanțarea terorismului și finanțarea proliferării armelor de distrugere în masă și evaluarea eficienței aplicării acestor standarde. MONEYVAL evaluează 33 de țări și teritorii (*) și face recomandări autorităților naționale cu privire la îmbunătățirile care trebuie aduse sistemelor lor de combatere a spălării banilor, finanțării terorismului și finanțării proliferării armelor de distrugere în masă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.