Acasă Externe Agenda Europeana Noi norme europene pentru combaterea spălării banilor. Entitățile financiare cu cel mai...

Noi norme europene pentru combaterea spălării banilor. Entitățile financiare cu cel mai mare risc vor fi supravegheate de la Frankfurt

DISTRIBUIȚI

 171944 – 25042024 –  Parlamentul European a adoptat un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Noile legi garantează că persoanele cu un interes legitim, inclusiv jurnaliștii, profesioniștii din domeniul mass-mediei, organizațiile societății civile, autoritățile competente și organismele de supraveghere, vor avea acces „imediat, nefiltrat, direct și liber” la informațiile privind beneficiarii reali deținute în registrele naționale și interconectate la nivelul UE. Pe lângă informațiile actuale, registrele vor include, de asemenea, date vechi de cel puțin cinci ani.

De asemenea, legile conferă unităților de informații financiare (FIU) mai multe competențe pentru analiza și detectarea cazurilor de spălare de bani și de finanțare a terorismului, precum și pentru a suspenda tranzacțiile suspecte.

Obligația de diligență la scară largă

Noile legi includ măsuri de diligență sporită și verificări privind identitatea clienților, prin care băncile, administratorii de active și criptoactive sau agenții imobiliari și virtuali trebuie să raporteze activitățile suspecte către FIU și alte autorități competente. Începând cu 2029, cluburile de fotbal profesioniste de top implicate în tranzacții financiare importante cu investitori sau sponsori, inclusiv activități de publicitate și transferuri de jucători, vor trebui, de asemenea, să verifice identitatea clienților, să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze orice tranzacție suspectă către FIU.

Legislația conține, de asemenea, dispoziții privind vigilența sporită în ceea ce privește persoanele foarte bogate (cu o avere totală în valoare de cel puțin 50.000.000 de euro, excluzând reședința lor principală), o limită de 10.000 de euro la nivelul UE pentru plățile în numerar, cu excepția persoanelor fizice într-un context neprofesional, și măsuri de asigurare a respectării sancțiunilor financiare specifice și de evitare a eludării sancțiunilor.

Monitorizare la nivel central

Pentru a supraveghea noile norme privind combaterea spălării banilor, o nouă Autoritate pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA) va fi înființată la Frankfurt. AMLA va avea sarcina de a supraveghea direct entitățile financiare cu cel mai mare risc, de a interveni în cazul în care constată deficiențe în materie de supraveghere, de a juca un rol central pentru autoritățile de supraveghere și de a media litigiile dintre acestea. AMLA va supraveghea, de asemenea, punerea în aplicare a sancțiunilor financiare specifice.

Pachetul privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AML/CFT) include cea de-a șasea directivă privind combaterea spălării banilor (AML), regulamentul UE privind „cadrul unic de reglementare” și regulamentul privind Autoritatea pentru combaterea spălării banilor (AMLA).

Legile trebuie să fie adoptate oficial și de către Consiliu, înainte de a fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.