Acasă Politic Pădurile din Ilfov, pe cale să capete un regim de protecție strict

Pădurile din Ilfov, pe cale să capete un regim de protecție strict

DISTRIBUIȚI

 169224 – 21062023  – Comisia juridică, Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic și Comisia pentru mediu din Senat au votat un raport de adoptare a propunerii legislative prin care pădurile din jurul Capitalei vor beneficia de un regim strict de protecție.

Proiectul reprezintă un reper în misiunea clară de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din regiunea București-Ilfov, care este afectată major din cauza poluării. Prin proiectul de lege, în pădurile din Ilfov vor fi permise doar tăieri pentru eliminarea arborilor care creează o stare de pericol sau în scopul de ajutorare a reconstrucției ecologice, în anumite cazuri strict stipulate. Mai mult, proiectul propune sancțiuni pentru tăierile care nu se încadrează în categoriile permise cu limite de pedeapsă între 2 și 7 ani, urmând ca tentativa să constituie, de asemenea, o incriminare.

Inițiatoarea legii, deputatul de Ilfov Oana Cambera, spune că propunerea face parte dintr-un pachet de măsuri pentru crearea unor repere pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din București-Ilfov. ”Poluarea, în special în regiunea București-Ilfov, este un fenomen grav, care afectează sănătatea și reduce speranța de viață iar aceste păduri reprezintă plămânii noștri. Totodată, locuitorii din această mare aglomerare urbană, cu o dezvoltare urbanistică deficitară, au nevoie de utilizarea pădurilor în scop social și recreativ”, spune Cambera.

Proiectul a fost înaintat în Parlament de Oana Cambera – deputat de Ilfov și Diana Buzoianu – deputat de București, care pe parcursul în 2022 și 2023 s-au întâlnit cu reprezentanți ai ONG-urilor și asociațiilor preocupate de subiect.

Potrivit Codului Silvic, județele în care suprafața fondului forestier reprezintă mai puțin de 30% din suprafața totală sunt denumite “zone cu deficit de vegetație forestieră”. Municipiul București este zona cu cel mai mare deficit de vegetație forestieră din țară, cu doar 3%, în timp ce județul Ilfov se află tot sub limită, cu 16%. Conform Raportului Privind Starea Mediului pe anul 2022, numărul de arbori pe cap de locuitor în București este de 0.88, cu mult sub recomandarea Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.