Acasă Politic Despre reconstrucția Ucrainei, la Londra

Despre reconstrucția Ucrainei, la Londra

DISTRIBUIȚI

 169225 – 21062023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu participă, în zilele de 20 și 21 iunie 2023, la Londra, la Conferința privind reconstrucția Ucrainei – 2023. Organizat de Regatul Unit și Ucraina, evenimentul reunește oficiali de nivel înalt și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, sectorului privat, mediului academic și societății civile.

Ediția din 2023 a Conferinței privind reconstrucția Ucrainei se va concentra pe acțiunile concrete care pot contribui la reconstrucția Ucrainei, cu accent pe implicarea sectorului privat și pe reformele necesare pentru facilitarea investițiilor, și susținerea procesului de integrare în Uniunea Europeană.

Discuțiile vor aborda inclusiv mijloace pentru asigurarea împotriva riscurilor de război, pentru a stimula investițiile străine. Printre sectoarele vizate se numără: tehnologie, logistică, coridoare de transport, energie verde, resurse naturale, reconstrucția infrastructurii, digitalizare, agricultură și alimentație, sănătate și produse farmaceutice.

Formatul Conferinței privind reconstrucția Ucrainei (Ukraine Recovery Conference – URC), lansat în 2017 și dedicat susținerii procesului de reforme din Ucraina, a fost ulterior (după declanșarea agresiunii ruse în 2022) reorientat către tema reconstrucției. Primele cinci ediții s-au desfășurat în Regatul Unit – 2017, Danemarca – 2018, Canada – 2019, Lituania – 2021 și Elveția – 2022.

O recentă Rezoluție a Parlamentului European reamintește că procesul de reconstrucție postbelică ar trebui să aducă beneficii tuturor cetățenilor ucraineni și societății multietnice a țării în ansamblu; subliniază că procesul de refacere trebuie să înceapă de la baza societății și insistă asupra participării cetățenilor din toate segmentele societății ucrainene, precum și a autorităților regionale și locale și a sindicatelor, la deciziile care hotărăsc viitorul țării.

De asemenea, invită guvernul ucrainean și Comisia să îmbunătățească transparența și responsabilitatea în gestionarea fondurilor, pentru a permite poporului ucrainean și contribuabililor din UE să înțeleagă modul în care sunt utilizați banii, dezvăluind și comunicând în detaliu planurile de redresare și resursele pentru societatea ucraineană, precum și progresele acesteia.

În decembrie 2022, Banca Mondială a anunțat înființarea un fond fiduciar multidonator menit să sprijine guvernul Ucrainei în abordarea ajutorului și a redresării ulterioare a țării, determinată de nevoile critice din războiul în curs. Fondul fiduciar de ajutorare, redresare, reconstrucție și reformă a Ucrainei (URTF), gestionat de Banca Mondială, va oferi un mecanism coordonat de finanțare și sprijin pentru a ajuta guvernul Ucrainei să-și susțină capacitatea administrativă și de furnizare de servicii, să efectueze eforturi de ajutorare, conform planului și implementării programului de reconstrucție și reformă a Ucrainei. Fondul va oferi, de asemenea, resurse pentru consultanță și analiza eforturile de ajutorare și reconstrucție.

Contribuatorii la URTF includ Austria, Islanda, Lituania, Țările de Jos, Norvegia și Suedia, cu o contribuție inițială de 250 de milioane de dolari. De asemenea, Canada și Japonia au promis sprijin pentru URTF.

URTF funcționeazîă în cadrul Resurselor multidonatori pentru instituții și infrastructură (MRII – МРІЇ) pentru Ukraine Facility, care face parte din sprijinul internațional mai larg acordat Ucrainei și este coordonat prin Grupul Băncii Mondiale.

Până în prezent, Banca Mondială a mobilizat 18 miliarde dolari în finanțare de urgență în sprijinul Ucrainei, inclusiv angajamente și angajamente de la donatori: peste 13 miliarde dolari din această finanțare au fost plătite. Acest sprijin vital a ajutat la abordarea impactului uman și economic devastator al războiului.

Estimările costului reconstrucției variază foarte mult, dar Banca Mondială, Guvernul Ucrainei, Comisia Europeană și Națiunile Unite cred că factura totală va ajunge la 411 miliarde de dolari în martie. Alții au estimat o cifră la un trilion de dolari dacă sunt luate în considerare toate costurile economice. Întreaga valoare a economiei Ucrainei de dinainte de război a fost de aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Costurile reconstrucției Ucrainei s-ar putea întinde pe 10 ani, iar finanțarea va fi obținută atât din surse publice, cât și private. Cea mai recentă cifră vine după ce Grupul Băncii Mondiale, guvernul ucrainean, Comisia Europeană și ONU au revizuit calculul anterior de 349 de miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.