Acasă Social Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca...

Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor hidro-meteo

DISTRIBUIȚI

 169104 – 09062023 – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a convocat, în această dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Ședința extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (A.N.M), dar și a avertizării hidrologice realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).

Potrivit specialiștilor, în zilele următoare, vremea va fi instabilă, mai ales în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte. Sunt așteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

În urma avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de ANM și INHGA, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a dispus ca toate Sistemele de Gospodărire a Apelor și Administrațiile Bazinale de Apă să fie pregătite pentru intervenție imediată. ”Toți angajații de la Apele Române trebuie să fie puși în temă, utilajele să fie pregătite și puse la dispoziția autorităților locale. Suprafața avertizărilor este destul de extinsă, așadar ne putem aștepta și la fenomene cu impact general, pe lângă cele locale. De asemenea, trebuie să monitorizăm cursurile de apă și să îndepărtăm orice material plutitor sau deșeuri care ar putea fi antrenate de viituri. Astfel de materiale pot produce serioase pagube materiale sau ecologice și trebuie să prevenim pe cât posibil astfel de situații. În plus, vom transmite apeluri repetate către cetățeni, asupra pericolului pe care îl reprezintă nerespectarea indicațiilor autorităților. Populația trebuie să fie conștientă, să se informeze constant și să nu se expună pericolelor din proximitatea cursurilor de apă, atunci când există în vigoare astfel de avertizări”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Potrivit meteorologilor, AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD GALBEN, valabilă pentru intervalul 09 iunie, ora 10.00 – 10 iunie, ora 10.00, vizează fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și nord-vestul Moldovei. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD PORTOCALIU este valabilă în intervalul 09 iunie, ora 14.00 – 09 iunie, ora 23.00. Fenomene vizate sunt: averse torențiale în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și zonele de munte ale județelor Alba, Bistrița Năsăud, Mureș și Suceava.

În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și zonele de munte ale județelor Alba, Bistrița Năsăud, Mureș și Suceava, vor fi averse torențiale. Local, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).

De asemenea, specialiștii I.N.H.G.A au emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE sunt: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcӑu, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Suceava, Moldova, Bistriţa.

COD GALBEN

În intervalul 09.06.2023, ora 12:00 – 10.06.2023, ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu , Iza, Lăpuş, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Niraj, Arieş, Târnava Mică , Târnava mare, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Suceava, Moldova, Bistriţa.

COD PORTOCALIU

În intervalul 09.06.2023, ora 15:00 – 10.06.2023, ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Lăpuş, Crasna, Bega.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.