Acasă Politic Reuniunea ministerială a Coaliției Globale pentru înfrângerea ISIS

Reuniunea ministerială a Coaliției Globale pentru înfrângerea ISIS

DISTRIBUIȚI

 169103 – 09062023 – Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat joi, 8 iunie 2023, la reuniunea ministerială a Coaliției Globale pentru înfrângerea ISIS, găzduită de Regatul Arabiei Saudite, în cooperare cu Statele Unite ale Americii, la Riad.

În cadrul evenimentului au fost trecute în revistă rezultatele de succes ale Coaliției din ultimii ani, fiind evidențiată necesitatea continuării eforturilor pentru înfrângerea definitivă a ISIS. Au fost analizate, de asemenea, acțiunile în curs ale Coaliției, la nivelul grupurilor de lucru tematice, precum și perspectivele de adaptare a acestora la evoluțiile fenomenului terorist, în teren.

Reprezentanții statelor și organizațiilor internaționale din cadrul Coaliției au fost de acord cu menținerea priorității acordate acțiunilor de prevenire și combatere a terorismului din domeniul civil precum stabilizarea, combaterea finanțării terorismului, procesele de reintegrare și reabilitare a foștilor luptători și familiilor acestora, în paralel cu acțiunile de anchetare și judecare a celor care au comis crime și atrocități. Aceste obiective rămân la fel de necesare atât în regiunea Orientului Mijlociu, cât și pe continentul african.

Secretarul de stat Traian Hristea a reafirmat, în acest context, angajamentul României la nivelul Coaliției, atât în cadrul forțelor coaliției, cât și prin intermediul contribuției pentru stabilizare și asistență bilaterală pentru dezvoltare în statele afectate de ISIS. Cu această ocazie, au fost reconfirmate angajamentele României în cadrul misiunilor de securitate internaționale în Orientul Mijlociu și Africa. A fost exprimată solidaritatea cu partenerii României din Africa în zone în care fenomenul terorist cunoaște o amplificare fără precedent.

În cadrul reuniunii a fost agreată Declarația Coaliției Globale Anti-ISIS și a fost convenită organizarea viitoarei sesiuni în 2024.

 Statele Unite ale Americii au anunțat, la 10 septembrie 2014, formarea unei coaliții internaționale pentru lupta contra ISIS/Daesh. În acest sens, eforturile de a concretiza o acțiune militară contra ISIS/Daesh au fost centralizate și consolidate prin inițierea Operațiunii Inherent Resolve (OIR). Coaliția funcționează pe baza Rezoluției Consiliului de Securitate ONU 2178 (privind luptătorii străini) și acționează în principal în cadrul operației OIR conduse de SUA, în baza art. 51 al Cartei ONU, cu obiectivul de neutralizare și, în cele din urmă, de distrugere a ISIS/Daesh.

În prezent, Coaliția este formată din 85 de state și organizații internaționale și beneficiază de un Secretariat coordonat de SUA, la Washington DC.

România este angajată din 2016 atât în cadrul Forțelor Coaliției (în cadrul Operațiunii Inherent Resolve și al Misiunii NATO în Irak), cât și prin intermediul contribuției pentru stabilizare și reconstrucție în statele afectate de acțiunile ISIS/Daesh.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.