Acasă Politic Statele B9 – mesaje pentru Ucraina, Moldova, Indo-Pacific

Statele B9 – mesaje pentru Ucraina, Moldova, Indo-Pacific

DISTRIBUIȚI

 169074 – 07062023 – Liderii ţărilor din Formatul B9 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria) au transmis marți, într-o Declaraţie comună, că susţin aderarea Ucrainei la NATO, „odată ce condiţiile o vor permite”. De asemenea, au precizat că vor continua sprijinul pentru Ucraina şi ca mijloc de a preveni repetarea agresiunii Rusiei.

„În timp ce războiul continuă pe continentul european, am discutat împreună despre cele mai presante ameninţări şi provocări de securitate pentru regiunea noastră şi întreaga zonă euroatlantică şi am evaluat pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius.

Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Acesta este singurul mod de a restabili pacea şi ordinea bazată pe norme în Europa. Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili războiul brutal, nejustificat şi ilegal împotriva Ucrainei. Ucraina are dreptul legitim de a se apăra împotriva acestei agresiuni, în conformitate cu dreptul internaţional, inclusiv Carta ONU.

Rusia trebuie să înceteze atacurile sale continue asupra populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene, deportarea copiilor şi violenţa sexuală în cadrul conflictului”, arată textul Declaraţiei.

În documentul final al reuniunii care a avut loc la Bratislava, se mai precizează că „responsabilii pentru crima de agresiune, toate atrocităţile şi crimele de război trebuie traşi la răspundere”.

„Susţinem instituirea unui mecanism juridic adecvat pentru a asigura răspunderea pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Vom continua să ajutăm Ucraina să ajungă la o soluţie paşnică definită de propriile sale condiţii, atât timp cât este necesar, inclusiv prin sprijin militar, financiar şi umanitar. Ţările noastre au oferit protecţie celui mai mare număr de refugiaţi ucraineni. Cerem Rusiei să înceteze imediat ostilităţile şi să îşi retragă necondiţionat forţele de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, îi condamnăm pe toţi cei care facilitează în mod activ efortul de război al Rusiei, inclusiv Belarus. Rămânem hotărâţi să susţinem presiunea internaţională asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni. Cerem ferm Belarusului să îşi înceteze complicitatea la agresiunea rusă care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, conform Declarației.

„NATO a reacţionat decisiv la deteriorarea drastică a securităţii euroatlantice cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, mai arată documentul.

De asemenea, liderii ţărilor din Formatul B9 mai spun că recunosc „în special importanţa îmbunătăţirii apărării aeriene şi antirachetă integrate pe o bază de rotaţie continuă pentru securitatea Flancului Estic”.

„Susţinem noile planuri regionale ale NATO ca piatră de temelie a apărării noastre colective modernizate şi solicităm tuturor Aliaţilor să aloce forţe şi capacităţi acestor activităţi.

Rusia şi alţi actori autoritari şi concurenţi strategici, şi cei prin care acţionează, precum şi actori nestatali, folosesc atacuri hibride pentru a-şi avansa obiectivele. Ei caută să exploateze deschiderea, interconectarea şi digitalizarea noastră încercând să interfereze în procesele, instituţiile noastre democratice, promovând campanii de dezinformare. Scopul lor este să submineze încrederea în societăţile noastre, instrumentalizând chestiuni sensibile din punct de vedere politic, desfăşurând activităţi maligne în spaţiul cibernetic sau manipularea aprovizionării cu energie. Aceşti actori maligni abuzează şi de fluxurile migratorii. Toate aceste activităţi au devenit mai agresive, coordonate şi menite să ne submineze unitatea, coeziunea, securitatea şi stabilitatea”, conform sursei menţionate.

Aceştia mai afirmă că vor spori şi investi mai mult, atât individual cât şi colectiv, „în capacitatea noastră de a ne pregăti, descuraja şi apăra, în toate domeniile şi în conformitate cu abordarea de tip 360 de grade a NATO”.

Statele B9 se angajează să continue consolidarea capacităţii Ucrainei de a se apăra şi de atenua catastrofa umanitară.

„Vedem meritul propunerii mai multor Aliaţi de a înfiinţa un Centru comun de analiză, instruire şi educaţie cu Ucraina, cu sediul în Polonia. Având în vedere războiul de agresiune al Rusiei, vom continua sprijinul nostru puternic pentru a consolida capacitatea Ucrainei de a se apăra şi de a atenua catastrofa umanitară. Aceste eforturi sunt complementare celor care oferă asistenţă militară bilaterală, inclusiv prin Grupul de contact pentru apărare al Ucrainei condus de SUA.

Ucraina este parte integrantă a zonei euroatlantice şi securitatea sa este interconectată cu cea a Aliaţilor. Susţinem cu fermitate aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei şi reiterăm decizia de la Bucureşti din 2008 conform căreia Ucraina va deveni membră a NATO.

În acest sens, ne aşteptăm ca, la Vilnius, să ne ridicăm relaţiile politice cu Ucraina la un nou nivel şi să lansăm o nouă direcţie politică care să ducă la aderarea Ucrainei la NATO, odată ce condiţiile o vor permite. Vom continua sprijinul nostru pentru Ucraina pe această cale, şi ca mijloc de a preveni repetarea agresiunii Rusiei. Încurajăm Ucraina să-şi continue reformele, în conformitate cu toate principiile Cartei privind un parteneriat distinct între Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi Ucraina. Recunoaştem că reformele sunt esenţiale pentru a promova progresul Ucrainei pe calea aderării la UE şi NATO. Vom continua eforturile noastre de a evalua şi adapta abordarea NATO faţă de Rusia”, potrivit sursei amintite.

„Recunoaştem pe deplin importanţa strategică a regiunilor Mării Baltice, Mării Negre şi Balcanilor de Vest pentru Alianţă”, arată Declaraţia comună.

În Declaraţia Liderilor Formatului Bucureşti 9 e precizat că aceste ţări vor continua să sporească sprijinul NATO pentru Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova pentru „a le consolida integritatea şi rezistenţa împotriva oricărei influenţe maligne”.

„În acest sens, felicităm Republica Moldova pentru eforturile depuse de a menţine stabilitatea şi de a avansa reformele pe calea europeană. La Summitul NATO de la Vilnius ne aşteptăm să ne intensificăm cooperarea şi cu ţările care au idei similare şi în special cu partenerii din Indo-Pacific şi cu UE în abordarea unei game largi de provocări comune.

Contăm pe rolul responsabil al Chinei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Orice acordare de ajutor letal din partea Chinei agresorului rus ar fi inacceptabilă şi ar prelungi conflictul şi ar adânci instabilitatea globală. Credem cu tărie că Summitul de la Vilnius va fi un succes istoric. Alianţa este mai puternică şi mai unită ca niciodată”, conchide documentul semnat de liderii Formatului B9.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.