Acasă Externe Agenda Europeana UE prelungește colaborarea cu Ucraina în domeniile tineretului și sportului

UE prelungește colaborarea cu Ucraina în domeniile tineretului și sportului

DISTRIBUIȚI

169170 – 16062023 – Vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, și ministrul tineretului și sportului din Ucraina, Vadym Guttsait, au discutat la Kiev despre continuarea cooperării pe marginea agendei de politici comune UE-Ucraina pentru tineret și sport.

Astfel, s-a decis ca începând din 2024 Comisia să deschidă acțiunile de consolidare a capacităților pentru tineret și sport în cadrul programului Erasmus+ pentru țările Parteneriatului estic, ceea ce va permite și organizațiilor ucrainene să participe la proiecte de cooperare internațională în domeniile tineretului și sportului.

De asemenea, s-a decis continuarea oportunităților de voluntariat pentru tinerii ucraineni (între 18 și 30 de ani) care sunt rezidenți legali în UE și în țările partenere în cadrul Corpului european de solidaritate.

În cadrul programului regional EU4Youth, UE sprijină tinerii, precum și sectorul tineretului din Ucraina, în domeniul ocupării forței de muncă și al antreprenoriatului. O nouă etapă a acestui program a fost lansată în aprilie 2023, axată pe implicarea și responsabilizarea tinerilor.

Uniunea Europeană și Ucraina cooperează în domeniul tineretului și sportului în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina semnat la 21 martie 2014.

De la începutul războiului, Comisia Europeană a consolidat sprijinul și cooperarea, inclusiv prin intermediul programului Erasmus+.

În domeniul sportului, Comisia Europeană a creat, în 2022, un premiu intitulat „Sport pentru pace”, ca parte a Premiilor UE pentru sport BeInclusive, care onorează proiecte care utilizează sportul ca mijloc de promovare a păcii și a valorilor europene. Decernat pentru prima dată în 2023, Premiul „Sport pentru pace” a fost decernat de Andriy Chesnokov, ministrul adjunct al tineretului și sportului din Ucraina pentru integrare europeană, proiectului intitulat Youth Line from Portugal, care îi ajută pe refugiații care au fugit din calea războiului din Rusia să își construiască o nouă viață prin consolidarea comunității și prin activități sportive.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.