Acasă Politic Mandatul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO va fi, cel mai probabil,...

Mandatul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO va fi, cel mai probabil, prelungit cu încă un an

DISTRIBUIȚI
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a news conference at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium January 7, 2022. REUTERS/Johanna Geron

 169171 – 16062023 – În lipsa unui consens asupra unui successor, norvegianul Jens Stoltenberg își va continua, cel mai probabil, mandatul de secretar general al NATO pentru încă un an, au anunţat joi mai mulţi oficiali ai Alianţei, citați de AFP.

Ministrul federal al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat în favoarea prelungirii mandatului secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dacă alianța nu se poate pune de acord asupra unui succesor. Pistorius este „în favoarea unei prelungiri, mai ales că apreciez cooperarea”, a spus politicianul SPD la începutul întâlnirii NATO la Bruxelles . Pistorius este primul politician din alianță care îl susține deschis pe Stoltenberg. ”Ne îndreptăm spre o reînnoire a mandatului”, a declarat şi un diplomat european, sub protecția anonimatului. ”Va fi pentru un an, până la summitul de la Washington”, prevăzut pentru 9-11 iulie 2024, a adăugat el.

”Nimic nu a fost decis încă, dar o prelungire este foarte probabilă”, a confirmat un alt diplomat citat de AFP.

Un înlocuitor greu de găsit

Premierul danez Mette Frederiksen, al cărui nume fusese vehiculat pentru acest post, a declarat joi că nu candidează şi că susţine reconfirmarea lui Jens Stoltenberg, a anunţat un oficial NATO.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a reafirmat joi că nu are intenţia de a solicita o prelungire a mandatului său, dar a precizat că viitorul său va fi decis de cei 31 de membri ai Alianţei.

Numit la 1 octombrie 2014 pentru un mandat de patru ani, norvegianul a avut deja două mandate complete în fruntea NATO, iar în prezent mandatul său a fost prelungit până la 30 septembrie 2023.

Aliaţii îi caută un succesor, dar nu au reuşit să ajungă la un consens asupra potenţialilor candidaţi. În afară de Mette Frederiksen, sunt menţionate cu regularitate numele premierului estonian Kaja Kallas şi al ministrului britanic al Apărării Ben Wallace.

Mai e loc de surprize

Alegerea succesorului lui Stoltenberg trebuie să fie decisă de cei 31 de aliaţi prin consens.

Jens Stoltenberg a refuzat să comenteze pe tema succesorului său. ”Aceasta este o chestiune care va fi decisă de cei 31 de aliaţi”, a declarat el înainte de reuniunea ministerială de la Bruxelles. ”Sunt responsabil pentru toate deciziile pe care această alianţă trebuie să le ia, cu excepţia uneia, care se referă la viitorul meu”, a adăugat el.

Statele Unite au ultimul cuvânt, dar postul de secretar general al NATO revine unui european.

Succesorul lui Jens Stoltenberg ar trebui să fi fost, ca şi el, şef de guvern. Cele 22 de ţări din UE care sunt membre ale NATO doresc, de asemenea, ca postul să revină unei femei, ceea ce ar fi o premieră în istoria Alianţei.

”Nimic nu este decis încă”, insistă diplomaţii europeni ai Alianţei.

Summitul de la Vilnius, care va avea loc peste o lună, la 11 şi 12 iulie, va fi probabil decisiv. Predecesorul lui Jens Stoltenberg, premierul danez Anders Fogh Rasmussen, a fost propus pentru acest post cu trei săptămâni înainte de summit, care a confirmat numirea sa, reaminteşte AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.