Acasă Cultura/Media Ion Pop a primit Premiul Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” – OPERA...

Ion Pop a primit Premiul Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA

DISTRIBUIȚI

169172 – 16062023 – 9 poeți au fost nominalizați pentru Premiul Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA – pentru anul 2022. Este vorba despre Nichita Danilov, Ioan Moldovan, Ion Pop, Ion S. Pop, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Lucian Vasiliu, Doina Uricariu și Magda Cârneci.

Laureatul Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA a fost decis prin vot secret. Premiul a fost decernat, pentru întreaga operă, poetului, criticului și istoricului literar Ion Pop.

Născut la 1 iulie 1941 în Maramureș, Ion Pop este profesor universitar și teoretician al avangardei literare, fost decan al Facultății de Litere a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj și director al Centrului Cultural Român de la Paris.

În cadrul Galei de decernare, desfășurată joi, la Botoșani, distincţiile premiului au fost înmânate de laureatul ediției anterioare, Magda Petreu.

A debutat cu versuri în revista Steaua (1959) și editorial cu Propunere pentru o fântână (1966). Destinul său se leagă de existența revistei Echinox, pe care a condus-o timp de 17 ani.

Laureatul Premiului Naţional de Poezie a primit, pe lângă cununa cu lauri, și un premiu în bani din partea Consiliului local Botoşani.

Juriul a fost format din Nicolae Manolescu (președinte), Dan Cristea, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Nicolae Oprea, Marta Petreu și Vasile Spiridon.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.