Acasă Externe Agenda Europeana Ambițiile climatice trebuie să fie și realiste

Ambițiile climatice trebuie să fie și realiste

DISTRIBUIȚI

169419 – 12072023  – Tranziția enegetică trebuie să țină cont de specificul fiecărei țări și de sursele de energie disponibile, a afirmat secretarul de Stat Ionuț-Sorin Banciu la lucrările Consiliului de Mediu din Spania, care a avut loc în Valladolid: „Pentru viitoarea COP28, considerăm că soluția de revitalizare a ambițiilor climatice trebuie corelată cu securitatea problemelor de aprovizionare, beneficiile pentru comunitățile locale și o imagine largă a dezvoltării și inovării pe termen lung, ținând cont de punctele de plecare și specificul național. Termenul de obiective ambițioase, dar realiste, are o importanță maximă. Odată cu creșterea electrificării la scară globală trebuie să luăm în considerare problemele de adecvare a sistemului și securitatea aprovizionării pentru țările care încă se bazează pe cărbune, petrol și gaze naturale. Tranziția trebuie să țină seama de specificul național și de sursele de energie disponibile. Problema securității aprovizionării trebuie luată în considerare cu atenție după criza energetică din anul trecut și amenințările continue”.

În ceea ce privește cea de-a 28-a Conferință a Părților la Convenția Cadru a Națiunilor Unite (COP28) privind schimbările climatice, oficialul român a subliniat: „COP28 ar trebui să ofere rezultate concrete în ceea ce privește atenuarea, adaptarea și pierderea și daunele, transparența și responsabilitatea, soluțiile bazate pe natură și drepturile omului. Trebuie să găsim un echilibru între dispozițiile de finanțare și creșterea ambiției în ceea ce privește acțiunile climatice globale. În vederea realizării obiectivelor Acordului de la Paris, ne așteptăm la o foaie de parcurs clară pentru a reseta ambiția climatică pe calea cea bună. Totodată, acest lucru ar trebui să ne permită să luăm decizii în cunoștință de cauză pe baza predicțiilor de date și să acționăm în conformitate cu așteptările reale”.

Demnitarul român a punctat importanța și beneficiile dezvoltării sectorului energetic pentru atingerea neutralității climatice: „Dezvoltarea sectorului energetic pentru atingerea neutralității climatice va aduce beneficii pentru populație, atât în ceea ce privește disponibilitatea energetică, prețurile, dar bunăstarea și securitatea socială. Prin urmare, prezentarea informațiilor clare, nu numai pentru sectoarele publice și private, ci pentru întreaga societate, va contribui la înțelegerea beneficiilor tranziției energetice. În același timp, mesajele noastre ar trebui să asigure cetățenii vulnerabili de preocuparea noastră profundă pentru o tranziție justă și o partajare echitabilă a sarcinii. Totodată, prezentarea beneficiilor acestor acțiuni într-un mod clar și transparent va spori popularitatea acestora și va contribui la implementarea lor. Politica publică din fiecare stat membru ar trebui să permită obiective realizabile, care sunt comunicate în mod clar și eficient actorilor relevanți din domeniile specifice”.

Organizat sub egida Președinției spaniole a Consiliului UE, evenimentul a reunit miniștrii mediului din Statele Membre UE, reprezentanți ai Comisiei Europene și Parlamentului European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.