Acasă Cultura/Media  „Caravana filmului românesc” se va afla la Slănic Moldova, în perioada...

 „Caravana filmului românesc” se va afla la Slănic Moldova, în perioada 2 – 6 august 

DISTRIBUIȚI

  169586– 29072023 – Revenim pentru a doua oară în oraşul apelor minerale, fiindcă ne-a plăcut aici, pe tărâmul Slănicului si ştim că şi publicul a apreciat Caravana filmului românesc.

Ca şi anul trecut, aducem, în perioada 2 – 6 august, în Parcul Central, lângă Foișor, un mănunchi de capodopere ale cinematografiei naționale, pentru toate gusturile, de la comedia pentru tineret şi cea mai abrazivă, la filmul de acțiune.

Miercuri, pe 2 august, la ora 9 seara, deschidem această şampanie în miezul verii, cu veşnic-tânăra peliculă „Liceenii”, un film de Nicolae Corjos, despre micile-mari şi trecătoare suferințe ale dragostei, la 16 ani. Cu un Ştefan Bănică Jr. şi o Oana Sârbu în plină tinerețe explozivă, jucând cu aplomb rolurile celor doi îndrăgostiți, filmul reuşeşte să redea atmosfera agitată a vieții de licean, cu conflictele ei şcolare şi umane. Şi mai ales cu profesorii şi poreclele lor nemuritoare, ca „Socrate” (profesorul de filosofie interpretat de Ion Caramitru)  şi „Isoscel” (severa profesoară de matematică, inegalabila Tamara Buciuceanu-Botez). Veți vedea că, în ciuda noilor tehhologii, relațiile umane nu-s prea schimbate față de 1987, când a avut loc premiera filmului.

A doua zi, joi, pe 3 august, tot la 9 seara, monştrii sacri ai filmului de comedie românesc, Toma Caragiu, Octavin Cotescu şi Marin Moraru (trei prieteni – scăpați de neveste!) înfruntă situații comice, în „Operațiunea Monstrul”. Căci nu e uşor să pui mâna (mai exact, undița) pe peştii din Deltă, în timp ce auzi povestea, înzorzonată cu exagerări pescăreşti, despre prinderea unui monstru înotător.  O situație ce este pretext pentru o serie de minirecitaluri actoriceşti, ale foarte marilor nume ale generației trecute, care trebuie urmărite cu răbdare, în detaliile elaborate ale interpretării lor comice.

În a treia zi, pe 4 august, la ora 21.00, o comedie a zilelor noastre,Nunți, botezuri, înmormântări”, filmul de debut al lui Alexandru Lustig, scris de tatăl său, dramaturgul şi scenaristul Adrian Lustig, de curând şi prea repede plecat dintre noi.

Tot românul crede că investiția aducătoare de profit maxim e în imobiliare. Aşa crede şi personajul principal din acest film, care ajunge să cumpere un teren într-o zonă care se dovedeşte a nu fi atât de liniştită cum părea, căci vecinul e un club, organizator de zaiafeturi. Aşa că, în loc de câştiguri de milioane, investitorul se alege cu un nesfârşit război, nu doar  al nervilor. Şi cum încleştările verbale nu prea țin cont de limite, copiiilor sub 12 ani nu le este recomandat acest film.

Sâmbătă, pe 5 august, tot la aceeaşi oră, intră la masa verde un film de Sergiu Nicolaescu: Poker, adaptarea cinematografică piesei omonime scrise de Adrian Lustig. Lansată în cinematografe în 2010, pelicula este o reflectare oarecum comică, a realităților zilelor noastre, în care diferența dintre curat şi murdar s-a şters, într-un etern cenuşiu: senatori corupți şi faliți, mafioți sus plasați şi bine conectați, români milionari misterioşi, veniți din America, chirurgi esteticieni care creează noi identități, cu fețe noi. Pe scurt, viețile a patru prieteni care au crescut şi s-au maturizat, jucând poker. Şi la masa verde, şi în viață. Se ajută între ei, dar nimic nu-i opreşte să şi manevreze împotriva prietenilor de-o viață, dacă interesul o cere!

Încheiem periplul printre capodoperele cinematografului românesc, de la Slănic Moldova, pe 6 august, la ora 21.00, cu o comedie scrisă tot de Adrian Lustig: „Funeralii fericite”. Titlul în răspăr al peliculei reflectă tonalitățile întunecate ale acestei comedii, în care râzi de lucruri la care ar trebui să plângi. Dar Horațiu Mălăele, regizor şi actor principal, ştie foarte bine cum să facă interesantă această asociere împotriva naturii. Trei prieteni se abțiguiesc într-o cârciumă de periferie, înainte s-o şteargă rapid, ca să nu-i prindă polițistul care face razie periodic, căci doi dintre prieteni, un rus şi un bulgar, muncesc şi stau cam ilegal în România. Dar destinul îi persecută pe cheflii, căci nimeresc taman în brațele unei ghicitoare din şatră, care le zice când şi cum vor muri. Şi cui oare, cherchelit sau nu, îi place să afle exact când şi cum o va mierli, cum ar zice personajele?

Programul complet al „Caravanei filmului românesc” la Slănic Moldova – Parcul Central (lângă Foișor) este următorul:

Miercuri, 2 august, ora 21.00: LICEENII

Regia: Nicolae Corjos; Scenariul: George Şovu;

Cu: Ştefan Bănică jr., Mihai Constantin, Oana Sârbu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ion Caramitru

comedie, romantic / 1987 / 95 min.

Joi, 3 august, ora 21.00: OPERAȚIUNEA MONSTRUL

Regia: Manole Marcus; Scenariul: Titus Popovici

Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, Ada D’Albon

comedie / 1976 / 102 min.

Vineri, 4 august, ora 21.00: NUNȚI, BOTEZURI, ÎNMORMÂNTĂRI

Regia: Alexandru Lustig; Scenariul: Adrian Lustig

Cu: Șerban Pavlu, Anca Sigartău, Gheorghe Ifrim, Ilona Brezoianu

comedie / 2022 / 121 min.

N12 – Nerecomandat copiilor sub 12 ani

Sâmbătă, 5 august, ora 21.00: POKER

Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Adrian Lustig

Cu: Valentin Teodosiu, Vladimir Găitan, Horațiu Mălăele, Cătălina Grama – Jojo, comedie / 2010 / 112 min.

Duminică, 6 august, ora 21.00: FUNERALII FERICITE

Regia: Horațiu Mălăele; Scenariul: Adrian Lustig

Cu: Horațiu Mălăele, Igor Caras-Romanov, Mihai Gruia Sandu, Crina Semciuc

comedie / 2013 / 111 min.

N15 – Nerecomandat copiilor sub 15 ani

Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a XI-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești. 

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei zece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine. 

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, GoNEXT, BizPLUS, Cinefan, Roportal, Cinefilia,  Comunicate de afaceri, boio.ro.   

La Slănic Moldova, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Slănic Moldova.