Acasă Cultura/Media În inima lui august, revine în pas alert, la Călan, Caravana filmului...

În inima lui august, revine în pas alert, la Călan, Caravana filmului românesc

DISTRIBUIȚI

 169716–14082023 – Cu un tonus tineresc, cele trei capodopere ale filmului românesc se opresc, desigur, la Baza sportivă Victoria din Călan, între 15 şi 17 august. Dacă nu am ezitat noi în pandemie să îi bucurăm pe locuitorii din oraşul apelor termale, cu luminile cinematografiei româneşti, acum cu atât mai mult ne bucurăm să le oferim două producții mai noi şi alta ce are parfumul vremurilor de altădată.

Marți, 15 august, de la ora 9:15 seara, întindem covorul roşu, pentru ca „Maria, regina României să păşească pe el direct, aşa cum a intrat în istoria neamului nostru. În primăvara anului 1919, la Conferința de Pace de la Paris, unde liderii  mondiali  rediscutau strategiile politice globale, după încheierea Primului Război Mondial, delegația României, condusă de intransigentul I. C. Brătianu, nu prea reuşea să obțină de la marile puteri învingătoare, ceea ce considera că este îndreptățită a cere, ca aliat. Sesizând cumpăna negocierilor, Regina Maria şi-a organizat o fastuoasă vizită oficială la Paris, unde s-a întâlnit cu liderii care contau, cel american, cel francez şi cel britanic, pe care, cu şarmul ei imbatabil, i-a convins de justețea cauzei reîntregirii țării noastre.

Drama istorică regizată de Alexis Sweet Cahill redă eleganța acestui mediu diplomatic şi a casei regale române, având-o în prim plan pe Regina Maria, interpretată de actrița britanică de origine română Roxana Lupu, care pare să se fi specializat, cu bune rezultate, în roluri monarhice.

A doua zi, pe 16 august, la aceeaşi oră: o comedie. Pentru „De ce are vulpea coadă, scenaristul şi dramaturgul Ion Băieşu pare să fi întors pe dos zicala: de aia nu are vulpea coadă. De fapt, o vulpe apare în povestea ce duce o tânără familie de intelectuali în concediu, înapoi la țară, la părinții soțului. Acolo, copilul cuplului descoperă cu încântare, natura satului de munte, făcând, ca orice copil, tot felul de năzbâtii.

Acest film din 1988, regizat de Cornel Diaconu, îi are în rolurile principale pe două vedete ale epocii, Rodica Mandache şi Geo Costiniu, tânăra farmacistă şi soțul ei, fizician, dar şi pe Magda Catone, în rolul fostei iubite a fizicianului.

Încheiem întâlnirea cu prietenii noştri din Călan, cu o altă comedie, dar una neagră, de actualitate: „Nunți, botezuri, înmormântări. Dramaturgul Adrian Lustig, recent dispărut dintre noi, a scris această poveste despre iluziile pe care le aduce ceea ce este pentru români investiția supremă, anume cea imobiliară. Crezând că face afacerea vieții, un tânăr îşi aduce un cortegiu de greutăți în viață, fiindcă a cumpărat terenl visat tocmai lângă un club care organizează tot felul de evenimente zgomotoase.

În acest film din 2022 joacă vedetele zilei de azi: Şerban Pavlu, Anca Sigartău, Gheorghe Ifrim, sau Ilona Brezoianu. Iar filmul nu doar că ne face să râdem, dar ne şi învață cum să ne ferim de necazul, care ne ia ochii cu sclipirile lui.

Programul complet al „Caravanei filmului românesc” la Călan – Baza sportivă Victoria este următorul:

Marți, 15 august, ora 21.15: MARIA, REGINA ROMÂNIEI

Regia: Alexis Sweet Cahill;

Cu: Roxana Lupu, Daniel Plier, Adrian Titieni

dramă, istoric / 2019 / 105 min.

N 12 – Nerecomandat copiilor sub 12 ani

Miercuri, 16 august, ora 21.15: NUNȚI, BOTEZURI, ÎNMORMÂNTĂRI

Regia: Alexandru Lustig;

Cu: Șerban Pavlu, Anca Sigartău, Gheorghe Ifrim, Ilona Brezoianu

comedie / 2022 / 121 min.

N12 – Nerecomandat copiilor sub 12 ani

 

Joi, 17 august, ora 21.15: DE CE ARE VULPEA COADĂ?

Regia: Cornel Diaconu;

Cu: Rodica Mandache, Geo Costiniu, Octavian Herescu, Valentin Uritescu,

comedie / 1988/ 78 min.

Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

***

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a XI-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești. 

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei zece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine. 

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, GoNEXT, BizPLUS, Cinefan, Roportal, Cinefilia,  Comunicate de afaceri, boio.ro.   

La Călan, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Călan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.