Acasă Externe Agenda Europeana Comitetul Economic și Social European a lansat a 14-a ediție a Premiului...

Comitetul Economic și Social European a lansat a 14-a ediție a Premiului pentru societatea civilă

Tema ediției din acest an este sănătatea mintală

DISTRIBUIȚI

 169491– 20072023  – În timpul pandemiei de COVID-19 și în urma acesteia, Europa a înregistrat o creștere fără precedent a afecțiunilor și tulburărilor mintale. Prevalența anxietății și depresiei s-a manifestat mai ales în rândul persoanelor în vârstă și al grupurilor vulnerabile, în special în rândul tinerilor. Cifrele arată că rata simptomelor depresive s-a dublat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani în mai multe țări europene.

Impactul puternic al problemelor de sănătate mintală asupra populației UE – aproximativ 4% din decesele anuale fiind atribuite tulburărilor comportamentale și ale sănătății mintale, iar costurile directe și indirecte ale problemelor de sănătate mintală reprezintă aproape 4% din PIB – a plasat sănătatea mintală printre prioritățile agendei politice a UE.

De asemenea, Comitetul Economic și Social European (CESE) a plasat sănătatea mintală în centrul activității sale, a cerut adoptarea unei legislații obligatorii pentru prevenirea riscurilor psihosociale la locul de muncă și pledează pentru intensificarea măsurilor la nivelul UE și la nivel național pentru promovarea sănătății mintale.

Pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la contribuția societății civile la crearea unei identități și a unei cetățenii europene și la promovarea valorilor comune care consolidează integrarea europeană, CESE a lansat a 14-a ediție a Premiului pentru societatea civilă. Tema acestei ediții este sănătatea mintală, iar la competiție pot participa ONG-uri, persoane fizice și întreprinderi private care au proiecte non-profit dedicate sprijinirii bunăstării mintale a europenilor. Vor fi recompensate proiecte creative și inovatoare non-profit care ajută persoanele cu afecțiuni mintale și creează un mediu propice pentru stării lor de bine, fie la nivel individual, fie ca efort colectiv.

Valoarea totală a premiilor însumează 50.000 euro. Termenul de depunere a candidaturilor este 30 septembrie 2023, ora 10:00 (ora Bruxelles‑ului).

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc, probabil, în cadrul Săptămânii societății civile a CESE din primăvara anului 2024.

Candidaturile pot fi depuse de toate organizațiile societății civile înregistrate oficial în Uniunea Europeană și care acționează la nivel local, regional, național sau european, dar și persoanelor fizice care își au reședința în UE, precum și întreprinderilor înregistrate sau care își desfășoară activitatea în UE, cu condiția strictă ca proiectele lor să fie non-profit.

Inițiativele și proiectele eligibile trebuie să se desfășoare în UE. Ele trebuie să fi fost deja puse în aplicare sau să fie în curs de desfășurare. Nu vor fi acceptate proiectele programate deja, dar a căror punere în aplicare nu a început încă la data de 30 septembrie 2023.

Printre altele, proiectele se pot axa pe prevenirea și combaterea riscurilor psihosociale la locul de muncă și pe promovarea unei culturi favorabile la locul de muncă, adresându-se persoanelor expuse riscului de probleme de sănătate mintală, asigurând intervenții în situații de criză și servicii centrate pe persoană în domeniul sănătății mintale.

De asemenea, pot să abordeze nevoile în materie de sănătate mintală ale grupurilor defavorizate și ale populației în curs de îmbătrânire sau să promoveze starea de bine mintală a copiilor și adolescenților, prin abordarea unor aspecte precum utilizarea și abuzul anumitor substanțe, dependența cibernetică, violența în rândul tinerilor și hărțuirea.

Proiectele axate pe activitatea comunității, cum ar fi capacitarea comunităților locale, crearea de rețele pentru implicarea comunității și crearea unui mediu favorabil sănătății mintale vor fi, de asemenea, eligibile. Îmbunătățirea cunoștințelor în materie de sănătate mintală și combaterea stigmatizării, care adesea descurajează persoanele să solicite ajutor, sunt, de asemenea, acceptate ca teme pentru candidatură.

În 2022, în mod excepțional, CESE a acordat câte un premiu pentru două teme: tineretul și Ucraina. În 2021, premiul a recompensat proiecte climatice care încurajează o tranziție justă. În 2020, CESE a înlocuit Premiul pentru societatea civilă cu un premiu unic, Premiul pentru solidaritatea civilă, dedicat combaterii COVID-19. Între alte teme din trecut s-au numărat egalitatea de gen și emanciparea femeilor, identitățile europene, patrimoniul cultural și migrația.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.