Acasă Externe După București, și Chișinăul trimite acasă 45 de diplomați și angajați ai...

După București, și Chișinăul trimite acasă 45 de diplomați și angajați ai ambasadei Federației Ruse

DISTRIBUIȚI

 169563 – 2707202 – Guvernul Republicii Moldova a anunțat că numărul de diplomați ruși a fost redus la 10, în timp ce cel al personalului tehnic – la 15. Astfel, Republica Moldova trimite acasă 18 diplomați ruși și 27 angajați din rândul personalului tehnic. Într-o primă reacție, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a calificat decizia drept „încă un pas în distrugerea relațiilor bilaterale” și a dat asigurări că „măsura nu va rămâne fără răspuns”, potrivit newsmaker.md.

„Numărul de funcții diplomatice a fost redus la 10 și la 15 a fost redus numărul personalului tehnic. Aceasta a fost decizia principială comunicată de către autoritățile de la Chișinău în adresa reprezentantului Federației Ruse în această dimineață la MAEIE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Anunțul referitor la decizia Chișinăului de a reduce numărul de diplomați ruși în Republica Moldova a fost făcut de ministrul de Externe, Nicu Popescu, după o întrevedere la MAEIE cu șeful diplomației ruse în Moldova, Oleg Vasnețov. În reacție, ambasadorul rus a calificat măsura ca fiind una „drastică”.

Decizia Chișinăului vine după ce, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.