Acasă Economie Europa reduce consumul de cărbune, Asia nu dă niciun semn

Europa reduce consumul de cărbune, Asia nu dă niciun semn

DISTRIBUIȚI

 169578– 28072023 – Consumul mondial de cărbune a atins un nou record în 2022 şi va rămâne în apropierea acestui nivel şi în 2023, pe măsură ce creşterea puternică din Asia compensează pentru reducerile din Europa și SUA, a anunţat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Potrivit celui mai recent raport anual al IEA, consumul mondial de cărbune a crescut cu 3,3% până la 8,3 miliarde de tone. Această creştere a fost determinată, în principal, de folosirea cărbunelui în industria grea din China, India şi Asia de Sud-Est.

Atât anul acesta cât şi anul viitor, declinul uşor al consumului de cărbune pentru producţia de electricitate ar urma să fie compensat de creşterea consumului de cărbune în scop industrial, se mai arată în raportul IEA.

IEA estimează că în prima jumătate a anului cererea globală de cărbune a crescut cu 1,5%, până la 4,7 miliarde de tone, datorită unei creşteri de 1% a consumului de cărbune pentru producţia de electricitate şi unui avans de 2% pentru utilizarea cărbunelui în scopuri industriale.

În primele şase luni ale acestui an, cererea de cărbune a înregistrat scăderi semnificative în UE și SUA  (16%, respectiv 24%), dar a crescut  în China şi India (cu peste 5%).

În 2023, China şi India ar putea să fie responsabile pentru aproape 70% din consumul mondial de cărbune, în timp ce UE și SUA ar putea consuma 10% (o scădere cu 30 de procente comparativ cu acum 30 de ani).

„Cărbunele este cea mai importantă sursă de emisii de carbon din sectorul energetic, însă în Europa şi în SUA, creşterea energiei curate a pus utilizarea de cărbune într-un declin structural. Însă cererea rămâne una încăpăţânat de mare în Asia, chiar dacă multe din economiile din acea regiune şi-au majorat semnificativ capacităţile regenerabile”, a declarat directorul IEA pentru pieţe energetice, Keisuke Sadamori.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.