Acasă Externe Rusia a notificat Bulgaria că va efectua manevre militare în Marea Neagră

Rusia a notificat Bulgaria că va efectua manevre militare în Marea Neagră

DISTRIBUIȚI

 169579– 28072023 – Rusia a notificat Bulgaria asupra stabilirii unei zone de alertă temporară în Marea Neagră, care include şi o parte din zona economică exclusivă a Bulgariei, întrucât forţele navele ruse vor desfăşura exerciţii în acel perimetru, au declarat joi pentru agenţia EFE reprezentanţi ai Ministerului Apărării de la Sofia.

”Nu există motive de îngrijorare şi exerciţiile se vor desfăşura departe de apele teritoriale ale ţării noastre. Deşi aceste acţiuni nu reprezintă o încălcare formală a normelor legale internaţionale, ele nu sunt considerate bune practici”, a explicat un purtător de cuvânt al ministerului. Aliaţii Bulgariei din cadrul NATO ”îşi continuă activităţile regulate de monitorizare sporită a zonei de responsabilitate a NATO”, a adăugat acelaşi oficial.

La rândul său, viceministrul bulgar al Apărării, generalul Atanas Zaprianov, a declarat presei că partea rusă nu a precizat durata manevrelor navele pe care le va efectua în Marea Neagră. Potrivit responsabilului bulgar, aceste manevre fac parte din încercările Rusiei de a bloca exporturile de cereale ucrainene, după retragerea Moscovei din înţelegerea care garanta un coridor navigabil sigur pentru aceste exporturi.

Şi NATO a emis un comunicat în care semnalează că ”noua zonă de avertizare a Rusiei în Marea Neagră, în interiorul zonei economice exclusive a Bulgariei, creează noi riscuri de erori de calcul şi de escaladare, precum şi noi obstacole pentru activitatea de navigaţie”.

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.