Acasă Politic Marcel Ciolacu: Îmi voi asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu...

Marcel Ciolacu: Îmi voi asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale-cheie asumate prin PNRR, de a analiza impactul lor asupra populației și de a le implementa etapizat, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare

DISTRIBUIȚI

 169413 – 11072023 – Premierul Marcel Ciolacu a coordonat astăzi Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reuniune desfășurată cu participarea doamnei Céline Gauer, director general al grupului operativ SG RECOVER al Comisiei Europene, domnul Declan Costello, director general adjunct al Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare DG ECFIN și alți înalți funcționari europeni.

„Guvernul pe care îl conduc este unul al reformelor în domenii-cheie, așa cum ne-am asumat prin Programul de Guvernare, dar și la nivelul coaliției de guvernare. Multe dintre reformele asumate prin PNRR se suprapun cu cele necesare pentru pregătirea aderării României la OCDE. Avem voința să le implementăm și convingerea că, pentru România, dezvoltarea structurală și financiară cu sprijinul Uniunii Europene reprezintă o uriașă oportunitate. Ca prim-ministru îmi voi asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale-cheie, de a analiza impactul lor asupra populației și de a le implementa etapizat, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Céline Gauer, directorul general al grupului operativ SG RECOVER al Comisiei Europene și Declan Costello, directorul general adjunct al Direcției pentru Afaceri Economice și Financiare DG ECFIN, au subliniat deschiderea partenerilor europeni pentru a lucra împreună cu autoritățile române în scopul pregătirii reformelor și investițiilor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Discuțiile de astăzi, găzduite la Palatul Victoria, s-au axat asupra priorităților de reformă structural-fiscale ale României și asupra demersurilor necesare pregătirii până la 31 august 2023 a unui calendar al depunerii următoarelor cereri de plată.

În acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat miniștrilor de linie ca în cadrul consultărilor tehnice ce vor avea loc în următoarele zile să fie prezentate înalților funcționari europeni viziunea și principiile proiectelor noilor legi ale pensiilor publice, respectiv salarizării în sistemul public, reforme prioritare ale echipei guvernamentale. De asemenea, premierul a arătat că Guvernul României susține implementarea investițiilor într-un ritm susținut.

În ceea ce privește reforma fiscală, șeful Executivului a subliniat că este în curs de elaborare un plan de măsuri care are în vedere consolidarea sustenabilității finanțelor publice și ale managementului fiscal, în concordanță cu angajamentul României de a se încadra în acest an în rata de deficit fiscal de 4,4% din PIB, iar în 2024 ținta acestui indicator macroeconomic să fie de 3% din PIB.

„Vom detalia acest plan în perioada următoare. Suntem deschiși dialogului cu partenerii europeni și ne bazăm pe consultările constante pe care le vom avea pentru a găsi cele mai bune măsuri. Eforturile logistice și de infrastructură făcute de România pentru susținerea Ucrainei sunt enorme. Este nevoie de un efort comun și de a susține împreună capacitatea României de a oferi în continuare acest suport”, a subliniat șeful Executivului.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost analizat stadiul celor două jaloane neîndeplinite corespunzător aferente cererii de plată numărul 2. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat calendarul strâns pentru îndeplinirea acestora astfel încât România să beneficieze de întreaga sumă de bani disponibilă acestei cereri de plată.

Un alt subiect discutat s-a referit la modificarea PNRR, prin introducerea capitolului RePower EU, care va pune la dispoziția României fonduri în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru sectorul energetic. Prim-ministrul a subliniat angajamentul României de a accelera procesul de actualizare a PNRR prin includerea REPower EU.

Consultările reprezentanților Guvernului cu delegația înalților funcționari europeni condusă de  Céline Gauer și  Declan Costello vor continua la nivel tehnic în următoarele zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.