Acasă Anchete Interne Peste 2,6 milioane pachete cu ţigări, descoperite la frontierele României în prima...

Peste 2,6 milioane pachete cu ţigări, descoperite la frontierele României în prima jumătate a anului 2023

DISTRIBUIȚI

 169590– 30072023 Poliţia de Frontieră se află în prima linie în ceea ce înseamnă eforturile depuse pentru contracararea contrabandei cu ţigări, obiectiv ce constituie o prioritate permanentă pentru instituţia noastră. Traficul ilegal cPoliţia de Frontierău ţigări  se menţine la un nivel ridicat la frontierele României, traficanţii mizând pe „profitul” impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea „la negru” atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât şi din Occident.

În primul semestru din anul 2023, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 2.621.518 pachete ţigări, în valoare de 46.894.520 lei.

În comparație cu perioada similară a anului 2022, se constată o creştere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de țigări reținute.

De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite aproximativ 5.564 kg. tutun şi 9.698 kg. tutun narghilea. Totodată, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut 1.750.000 timbre de acciză pentru ţigarete.

Pentru tragerea la răspundere a celor care au fost implicaţi în fapte ilegale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 236 de infracţiuni pentru contrabandă şi fraudă vamală.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat faptul că traficanţii proveneau, preponderent, din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina și România etc.

În perioada analizată, au fost depistate transporturi semnificative de ţigări la frontiera cu Bulgaria. Ţigaretele au fost descoperite în general prin punctele de trecere a frontierei (Giurgiu şi Calafat), fiind traficate prin metoda „capac” sau ascunse în spații special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autovehiculelor.

Principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova rămâne introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, în colete, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuțe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuțe de înmatriculare. Sunt exploatate, de asemenea, capabilitățile autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, încercându-se astfel ocolirea zonelor de patrulare ale Poliției de Frontieră. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier pe distanțe lungi și într-un timp relativ scurt.

La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina și Republica Moldova) se menține tendința introducerii țigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părțile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor.

Menținerea pieței negre la un nivel situat sub media din Uniunea Europeană prin combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi prin anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări se poate realiza doar dacă vom continua, și pe viitor, să colaborăm cu autoritățile abilitate pe plan intern, extern, precum și cu companiile private de profil.