Acasă Social RO-Alert, mai rapid

RO-Alert, mai rapid

DISTRIBUIȚI

169591– 30072023  – Sitemul RO – Alert nu prea mai ține pasul cu schimbările climatice. Este concluzia la care au ajuns autoritățile după fenomenele extreme de acum câteva zile din țara noastră. Se vrea modernizarea sistemului, astfel încât oamenii să știe mai din timp că vremea se schimbă brusc.

Furtunile, vijeliile și ploile torențiale lovesc România din ce în ce mai des și cu forță tot mai mare.  De la începutul anului, meteorologii au emis aproape 2.000 de avertizări nowcasting, din care 124, de cod roșu. Toate au ajuns la oameni și prin sistemul Ro-Alert.

Sistemul Ro-Alert pare însă că are limitele lui. Uneori oamenii primesc târziu mesajele, ori cu cel mult trei minute înainte ca avertizările meteo de ultim moment să intre în vigoare.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Viața și evenimentele ne demonstrează că este insuficient. Avem și fonduri europene la dispoziție să regândim la nivel național, un sistem de alertă mult mai rapid.

Acum crearea unei alerte în sistemul RO-Alert trece prin mai multe etape, toate realizate de un operator. Astfel că transmiterea mesajului către populației se face în maximum șapte minute de la primirea informației autorizate.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Să facem următoarele etape ale sistemului, astfel încât să ajungem la detectare timpurie și la trasmitere cât mai automatizată, să ajungă mesajul cât mai rapid. Să nu intervină omul foarte mult în el. Pentru că oriunde intervine omul, se încetinește.

În viitor, avertizările RO-Alert ar putea fi transmise și prin SMS ori direct pe ecranul televizorului. E nevoie și ca schimbările vremii să fie detectate mai rapid. România lucrează deja la modernizarea sistemului meteorologic. Cu bani europeni, țara noastră investește în șapte radare performante care vor îmbunătăți detecția și prognoza ploilor torențiale, căderilor de grindină și a furtunilor. Și locul unde ar putea să lovească un fulger va fi identificat cu o precizie de până la 200 de metri.

Elena Mateescu, director al ANM: Avertizările de tip nowcasting sunt emise cu cel puțin 10-15 minute înainte de a intra în vigoare. Modernizarea rețelei radar va fi un salt calitativ în ceea ce privește emiterea cu un grad de acuratețe mult mai bun ca și timp, a acestor tipuri de avertizări. Datele radar vor contribui astfel la diminuarea timpului de avertizare pentru situațiile periculoase.

Sistemul RO-Alert a fost lansat în țara noastră în 2018, după ce autoritățile au fost criticate că, în 2017, nu au avertizat populația să se adăpostească din calea unei furtuni puternice care a ucis opt oameni în Timișoara.sursa: Stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.