Acasă Economie România va cere extinderea interdicţiilor pentru produsele agricole ucrainene

România va cere extinderea interdicţiilor pentru produsele agricole ucrainene

DISTRIBUIȚI

 169498– 20072023  – Ministrul român al Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, a va cere la Bruxelles extinderea interdicţiei pentru o listă mai mare de produse agricole ucrainene.

Prin declarația comună semnată miercuri la Varșovia, România se alătură Bulgariei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei care vor cere UE extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită care expiră în 15 septembrie, pentru a preveni perturbări majore ale pieţei.

Polonia, România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au devenit rute de tranzit alternative pentru cerealele din Ucraina, pentru a compensa încetinirea exporturilor prin intermediul porturilor de la Marea Neagră, după invazia rusească.

Luni, Rusia a pus punct unui acord internaţional privind coridorul din Marea Neagră, iar cele cinci state europene sunt îngrijorate că pe teritoriul lor va spori fluxul de cereale şi blocajele.

În mai, UE a permis celor cinci ţări să interzică pe plan intern vânzările de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui din Ucraina, în timp ce este permis tranzitul spre alte pieţe de export, inclusiv spre alte state membre UE.

”În cazul în care măsura preventivă nu este extinsă, aceasta va avea un impact profund în statele membre din prima linie asupra prețurilor și capacității de depozitare, care este esențială pentru recoltarea cerealelor. Prin urmare, considerăm că măsurile preventive ar trebui prelungite cel puțin până la sfârșitul anului”, se arată în declarația comună semnată de cei cinci miniștri ai Agriculturii.

”În plus, considerăm că lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive ar trebui să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele și semințele oleaginoase. Prin urmare, solicităm o analiză pozitivă a oricăror solicitări să extindă aria de acoperire a produselor a măsurilor preventive care, într-o procedură separată, au fost deja sau ar putea fi prezentate în viitor Comisiei”, se mai arată în document.

Poziția comună a celor cinci state va fi prezentată și susținută în următorul Consiliu AgriFish.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.