Acasă Politic Luminița Odobescu, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Luminița Odobescu, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

169499– 20072023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu  participa joi, 20 iulie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Bruxelles.

Miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dimensiunea geopolitică a securității economice, precum și cu privire la abordarea UE față de Turcia. De asemenea, vor discuta și aspecte curente privind relația cu China și rezultatele Summit-ului UE-CELAC (Bruxelles, 17-18 iulie 2023).

În marja CAE, oficialii europeni vor avea o discuție informală, prin video-conferință, cu secretarul de stat american Antony Blinken cu privire la consolidarea relației transatlantice pe teme de interes comun și, de asemenea, vor participa la un mic-dejun informal cu Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului (OHCHR), Volker Türk, în cadrul căruia vor fi explorate oportunitățile de intensificare a cooperării UE-OHCHR în domeniul drepturilor omului.

Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc la scurt timp după Summit-ul NATO de la Vilnius (11-12 iulie 2023) și va pune accentul pe sprijinul UE, respectiv implementarea deciziilor liderilor europeni adoptate cu ocazia Consiliului European din iunie a.c., precum și pe  demersurile diplomatice la nivel global în sprijinul Ucrainei, inclusiv în contextul refuzului Rusiei de a prelungi valabilitatea Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Miniștrii europeni vor avea o primă discuție privind dimensiunea externă a securității economice europene, în baza Comunicării Comisiei Europene din 20 iunie a.c. privind Strategia UE pentru securitate economică.

Discuția privind Turcia vizează identificarea celor mai bune modalități de avansare a relațiilor UE-Turcia.

Cu prilejul schimbului de opinii informal cu secretarul de stat american Antony Blinken, se vor aborda aspectele legate de continuarea cooperării și asigurării unității transatlantice pe teme de interes comun, în special privind menținerea unui sprijin constant și solid pentru Ucraina pe termen lung.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.