Acasă Externe Agenda Europeana Sprijin european pentru stingerea incendiilor de pădure din regiunea mediteraneeană

Sprijin european pentru stingerea incendiilor de pădure din regiunea mediteraneeană

DISTRIBUIȚI

169559– 27072023 – În contextul în care mai multe țări se confruntă cu incendii forestiere ce se răspândesc rapid, începând cu 18 iulie, UE a mobilizat peste 490 de pompieri și 9 avioane de stingere a incendiilor în Grecia și în Tunisia pentru sprijinirea comunităților afectate.

Cele două țări mediteraneene au activat mecanismul de protecție civilă al UE, la care au răspuns 10 țări (Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Italia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Serbia) care acum contribuie la stingerea incendiilor forestiere din Grecia.

Coordonarea operațiunilor în Grecia este realizată de un ofițer de legătură al UE, iar serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit furnizează o evaluare a daunelor în mai multe zone din regiunea Attica și din Rodos.

Două aeronave Canadair din rezerva rescEU găzduită de Spania sunt trimise în nord-vestul Tunisiei.

Incendiile forestiere, alimentate de condițiile meteorologice uscate și de temperaturile ridicate, reprezintă o amenințare gravă la adresa vieților, a mijloacelor de subzistență și a ecosistemelor din întreaga zonă a Mării Mediterane.

Flota de tranziție rescEU include 10 aeronave amfibii medii (tip Canadair), 14 aeronave mai ușoare (tip Air Tractor/Fire Boss) și 4 elicoptere de transport medii/grele.

Rezerva rescEU vine în completarea Rezervei de protecție civilă a UE, care numără în prezent 4 aeronave amfibii medii (tip Canadair), 5 echipe terestre de stingere a incendiilor forestiere fără vehicule și 7 cu vehicule, precum și 2 echipe de evaluare/consiliere.

În plus, de-a lungul întregii veri există peste 400 de pompieri poziționați în prealabil.

Pentru a fi mai bine pregătită să sprijine statele membre în acest sezon de incendii forestiere, UE și-a consolidat, de asemenea, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență, prin adăugarea unei echipe de sprijin specializate în incendii forestiere, care să monitorizeze, să anticipeze și să acționeze din timp.

Statele membre pot activa mecanismul de protecție civilă al UE pentru a cere asistență în vederea combaterii incendiilor forestiere. rescEU consolidează răspunsul UE în materie de protecție civilă prin asigurarea unei rezerve care este mobilizată atunci când nu sunt disponibile alte mijloace la nivel național.

Acțiunile de prevenire a incendiilor forestiere, de pregătire și de răspuns la acestea funcționează împreună pentru a salva vieți și mijloace de subzistență și pentru a proteja mediul. Disponibilitatea experților cu experiență în incendiile forestiere, a pompierilor bine pregătiți, a tehnologiei informației și a unor mijloace de răspuns suficiente reprezintă un avantaj în acest sens.

UE asigură o abordare coordonată în ceea ce privește prevenirea incendiilor forestiere, pregătirea și răspunsul la acestea atunci când incendiile forestiere depășesc capacitățile naționale de răspuns. În cazul în care amploarea unui incendiu forestier depășește capacitățile de răspuns ale unei țări, aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Odată activat acest mecanism, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE coordonează și finanțează asistența pusă la dispoziție de statele membre ale UE și de alte nouă state participante prin oferte spontane. În plus, UE a creat Rezerva europeană de protecție civilă pentru a dispune de un număr critic de capacități de protecție civilă imediat disponibile care să permită un răspuns colectiv mai puternic și coerent. În cazul în care situația de urgență necesită asistență suplimentară, pentru salvarea de vieți omenești, intervine rezerva rescEUpentru stingerea incendiilor, care furnizează capacități suplimentare pentru a face față dezastrelor din Europa. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență monitorizează evoluția incendiilor forestiere și cu sprijinul sistemelor de alertă timpurie, precum Sistemul european de informare privind incendiile forestiere, în timp ce serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit pentru situații de urgență al UE completează operațiunile cu informații detaliate din spațiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.