Acasă Economie ANCOM supune consultării publice actualizarea reglementărilor privind securitatea rețelelor și serviciilor

ANCOM supune consultării publice actualizarea reglementărilor privind securitatea rețelelor și serviciilor

DISTRIBUIȚI

169608 – 01082022 –  Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a publicat spre consultare proiectul de decizie privind securitatea retelelor publice de comunicatii electronice si a serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului. Proiectul de decizie urmareste armonizarea prevederilor legislatiei secundare cu dispozitiile cadrului legal primar in domeniu.

Principalele propuneri de modificare

Principalele modificari pe care proiectul de decizie le propune vizeaza masurile tehnice si organizatorice care trebuie luate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului pentru a gestiona in mod corespunzator riscurile la adresa securitatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

In ceea ce priveste raportarea incidentelor de securitate, modificarile prevad definirea impactului semnificativ nu numai in functie de praguri cantitative (numar utilizatori afectati si durata incidentului), ci si in functie de o serie de praguri calitative, precum incidente care afecteaza rutarea comunicatiilor de urgenta catre serviciul de urgenta 112 sau furnizarea serviciilor de comunicatii critice.

Un element de noutate pe care proiectul de decizie il propune este crearea Grupului Consultativ pentru Securitatea Comunicatiilor Electronice. Acesta ar urma sa fie format din reprezentanti ai ANCOM si ai furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului cu un numar de cel putin 100.000 de conexiuni. Acest grup va avea drept scop promovarea armonizarii masurilor de securitate, promovarea cooperarii, evaluarea riscurilor emergente, facilitarea schimbului de informatii si bune practici, analiza provocarilor la adresa securitatii retelelor si serviciilor.

Procesul de consultare publica

Proiectul deciziei Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii privind securitatea retelelor publice de comunicatii electronice si a serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 01.09.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.