Acasă Social Aparare Apărarea începe acasă

Apărarea începe acasă

Drapelul de Luptă al Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer a fost decorat prin decret prezidențial

DISTRIBUIȚI

 169610 – 02082022 – Cu ocazia jubileului înfiinţării Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer (RSA) „General Nicolae Dăscălescu”, Drapelul de Luptă al unității militare a fost decorat, prin decret prezidențial, cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer cu însemn de pace, pentru militari.

La ceremonie au participat și ministrul Apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Ministrul a mulţumit tuturor militarilor care și-au împletit, în aceste cinci decenii, destinul profesional cu Brigada 1 Rachete Sol-Aer și a declarat că este extrem de încântat de faptul că mulți dintre rezerviști au fost prezenți la ceremonie pentru a se bucura, împreună cu tinerii militari, de această sărbătoare.

În contextual războiului din Ucraina, ministrul Apărării s-a referit la importanța rachetiștilor antiaerieni: „Acest război a transformat o parte a Mării Negre într-o zonă de conflict. Rachetele lansate de navele de luptă rusești lovesc orașe și elemente de infrastructură civilă în Ucraina, ucigând oameni nevinovați și punând în pericol milioane de cetățeni ucraineni. Am văzut recent că aceste lovituri vizează și obiective aflate foarte aproape de România, iar dumneavoastră, ca rachetiști antiaerieni, înțelegeți foarte bine natura acestor riscuri”, a spus Tâșvăr, subliniind ca ”experiența dramatică a Ucrainei ne arată și că apărarea începe de acasă”.

În context, ministrul s-a referit la programele de modernizare în domeniul apărării antiaeriene: ”Am finalizat prima etapă a dotării Forțelor Aeriene Române cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie Patriot. Cele patru sisteme care au intrat deja în dotarea Regimentului 74 Patriot aduc României un plus important de securitate a spațiului aerian. Sunt și alte programe importante în acest domeniu pe care le avem în pregătire, cum ar fi programul SHORAD-VSHORAD, dar și alte investiții în tehnică și tehnologie de ultimă generație. Acestea vor asigura României nivelul de apărare pe care îl merită și de care are atâta nevoie, mai ales în actualul context de Securitate”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul s-a referit și la preocupările legate de salarizare, de muncă și de viață pentru personalul militar.

Generalul Daniel Petrescu a transmis militarilor că marea unitate de rachete sol-aer reprezintă o capacitate operațională esențială în arhitectura defensivă națională. „Țin să transmit întreaga considerație a camarazilor din Armata României față de militarii brigăzii care, de-a lungul celor cinci decenii, și-au îndeplinit sarcinile de serviciu în condiții dificile de muncă, în dispozitive de luptă izolate. Cu toții apreciem abnegația profesională și sacrificiul de natură personală al celor care, de-a lungul celor cinci decenii, au participat la aplicații solicitante, în principal în poligonul Capu Midia. După seriile de antrenamente și exerciții la rece și la cald, bucuria izbânzii din „țintă prinsă” s-a transformat, de fiecare dată, în sursa de energie necesară reluării pregătirii asidue pentru următoarele lansări de rachete”, a spus șeful Apărării.

Prima mare unitate de Rachete Antiaeriene a Armatei României, denumită iniţial Brigada 1 Rachete Antiaeriene, a luat naştere în anul 1973 prin contopirea Regimentelor 18 şi 19 Rachete Antiaeriene, ca parte integrantă a Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului.

Numele primului comandant al regimentului de apărare împotriva aeronavelor a fost ales, în anul 1995, ca denumirea onorifică a marii unităţi, generalul Nicolae Dăscălescu, supranumit „generalul soldat”, remarcându-se atât prin actele de vitejie, cât și prin grija avută faţă de soldați.

În anul 1995, marea unitate s-a transformat în Brigada 1 Rachete Antiaeriene Mixtă, odată cu luarea în subordine a divizioanelor de rachete antiaeriene şi a unui divizion tehnic Neva, iar trei ani mai târziu, subunităţile echipate cu rachete „Neva” au ieșit din subordinea brigăzii, ceea ce a dus la schimbarea denumirii în Brigada 1 Rachete Antiaeriene.

Actuala denumire, cea de Brigada 1 Rachete Sol-Aer, a fost stabilită la 1 septembrie 2001.

Prima dotare cu sisteme de rachete de provenienţă occidentală a avut loc în anul 2006, prin înfiinţarea Batalionului HAWK. La finele anului 2012 batalionul a executat primele trageri de luptă reale cu acest tip de rachete, evenimentul fiind o premieră pentru Forţele Armate Române.

Începând cu anul 2012, Brigada 1 Rachete Sol-Aer execută „Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană” sub comandă naţională, în cadrul Forţelor Aeriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.