Acasă Economie BNR a revizuit în creştere la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul...

BNR a revizuit în creştere la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul anului

DISTRIBUIȚI

169676– 09082022  – Banca Naţională sprijină în totalitate un program al guvernului de ajustare şi consolidare fiscală, a anunţat astăzi guvernatorul Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă.

El a subliniat, însă, că decizia care trebuie luată este politică, nu fiscală. În acelaşi timp, guvernatorul BNR a făcut o serie de precizări legate de evoluţia inflaţiei şi a economiei.

Banca Națională a României a revizuit în urcare prognozele sale de inflație atât pentru finalul acestui an, de la 7,1 la 7,5%, cât și pentru sfârșitul lui 2024, de la 4,2 la 4,4%.

Printre riscurile la adresa traiectoriei anticipate a inflației se numără și conduita politicii fiscale, însă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ținut să sublinieze că incertitudinile legate de intențiile de creștere, de impozite și taxe înseamnă posibile influențe fie în sensul creșterii, fie al atenuării scumpirilor.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Nu-i nicio atenționare a Guvernului. Și fac această precizare să nu facem știri din știri. Și acolo am vorbit de incertitudini la adresa prognozei, deci la adresa acestui scenariu de bază, nu incertitudini… că am fi spus noi că atenționăm Guvernul că dacă majorează impozitele, crește inflația. Nici nu este adevărat acest lucru. Per general, numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației, și anume cele directe, după consum, accizele și cu TVA-ul.

Sursa:Romania-actualitati.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.