Acasă Externe Agenda Europeana  Comisia Europeană aprobă o schemă a României în valoare de 200 milioane...

 Comisia Europeană aprobă o schemă a României în valoare de 200 milioane EUR având ca scop compensarea proprietarilor de păduri pentru restricțiile de exploatare

DISTRIBUIȚI

 169701–11082022  – Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă a României în valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop să compenseze proprietarii de păduri pentru lemnul netăiat din cauza cerințelor ecologice obligatorii. Această schemă urmărește să stopeze și să inverseze declinul biodiversității, să amelioreze serviciile ecosistemice și să conserve habitatele și peisajele.

În cadrul schemei, care se va aplica până la 31 decembrie 2027, ajutorul va lua forma unor subvenții directe acordate proprietarilor privați de păduri. Cuantumul ajutorului per beneficiar va fi calculat pe baza prețului mediu al unui metru cub de lemn pe picior și a volumului mediu anual de pădure nerecoltată pe hectar și pe an.

Comisia a evaluat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții, și al orientărilor din 2022 privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale. Comisia a considerat că schema este necesară și adecvată pentru a sprijini dezvoltarea sectorului forestier. În fine, Comisia a concluzionat că schema este proporțională, deoarece este limitată la minimul necesar, și că va avea un impact limitat asupra concurenței și a schimburilor comerciale dintre statele membre. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat schema notificată de România, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi publicată, cu numărul SA.107567, în Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei dedicat concurenței, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.